Elveția spune că după conferința de pace pentru Ucraina ar putea urma discuții cu Rusia fiind clar că la finalul conferinței nu va exista un acord

Darius Muresan |
Data publicării:

Președinta Confederației Elvețiene, Viola Amherd, a declarat că conferința organizată de Elveția luna aceasta reprezintă doar începutul negocierilor pentru pace în Ucraina și va fi probabil urmată de discuții cu Rusia, transmite Agepres, care citează DPA.

"Este clar pentru noi că nu vom încheia un acord de pace la finalul conferinței," a afirmat Amherd într-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ea a subliniat că ambele părți trebuie să fie prezente la masa negocierilor pentru a se ajunge la pace, menționând că Rusia nu a fost invitată la acest summit, dar ar putea participa la o conferință ulterioară.

Elveția a invitat aproximativ 160 de țări la conferință pentru a discuta modalități de a obține o pace durabilă în Ucraina. Rusia, care a lansat o invazie la scară largă împotriva Ucrainei cu peste doi ani în urmă, nu a fost invitată. Ucraina va participa însă la conferința din Elveția. Până acum, peste 80 de țări au confirmat participarea la reuniunea care va avea loc în perioada 15-16 iunie.

Moscova a declarat că Rusia nu ar fi participat chiar dacă ar fi fost invitată.

Conform Violei Amherd, scopul conferinței este de a crea o platformă de dialog pentru a discuta primele etape necesare pentru obținerea păcii în Ucraina. Subiectele abordate nu vor fi direct legate de pace, ci vor include probleme umanitare, siguranța nucleară, libertatea de navigare și securitatea alimentară.

"Vrem să construim încrederea și să găsim soluții pentru aceste probleme, care sunt importante pentru populația civilă și pentru pacea ulterioară," a adăugat ea.

Pentru succesul conferinței, este considerat crucial să participe nu doar aliații occidentali ai Ucrainei, ci și state influente care sunt prietene cu Rusia, inclusiv China. China a anunțat că nu va participa, dar apreciază importanța conferinței. India a confirmat că va trimite reprezentanți, în timp ce participarea Africii de Sud nu este încă clară.

"Era important pentru noi ca nu doar țările vest-europene și SUA să participe," a explicat Amherd. "Aproximativ jumătate dintre participanții confirmați sunt din Europa de Vest, iar cealaltă jumătate din Africa, America de Sud și Asia, astfel Sudul global este reprezentat," a subliniat președinta Elveției.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel