E timpul să actualizăm parcul blindat. Europa începe dezvoltarea tancului de generația 5 a. În paralel, o companie franco-germană va gestiona proiectul Eurotank

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Industria europeană de apărare a făcut un pas important către viitor prin lansarea proiectului FMBTech, care vizează dezvoltarea unui tanc de generația a cincea.

Europa intră în linie dreaptă pentru tancul de generația 5 a, MGCS (Main Ground Combat System), așa-numitul proiect ”Eurotank”.

FMBTech este un proiect ce își propune să revoluționeze tancurile principale de luptă (MBT) pentru războiul modern.

Susținută de Fondul European de Apărare, FMBTech reunește eforturile a 26 de companii și institute de cercetare de top din 13 țări UE și Norvegia, într-un efort coordonat de Thales.

Trebuie remarcat că - pe lângă giganți ca Thales, MBDA, KNDS sau Safran - proiectul reunește și entități din Europa Centrală de Est, precum Universitatea Militară de Tehnologie, Institutul Militar de Tehnologie Blindată și Auto din Polonia sau Institutul de Cercetări Militare din republica Cehă.

Proiectul, în valoare de 19 milioane de euro, se dorește a fi un răspuns la problema oricăror echipamente, întâlnită și la flota tacurilor principale de luptă din Europa: uzura morală și tehnică. 

Mai concret, proiectul FMBTech este o etapă de cercetare al Tancului de generația 5 a (viitorul tanc de luptă european), iar inovațiile vor fi implementate și în modernizarea actualelor tancuri principale de luptă, care vor primi o componentă digitală mai performantă, capabilă să răspundă în mod autonom la amenințări.

 

Ce se mai întâmplă cu ”Eurotankul” MGCS (Main Ground Combat System)

 

Lansat în 2017, proiectul Eurotank a fost reînviat prin memorandumul de înțelegere semnat de Sébastien Lecornu, ministrul francez al forțelor armate, și Boris Pistorius, omologul său german, în aprilie 2024.

Atunci a fost adoptată o nouă abordare, punând nevoile militare înaintea dorințelor industriașilor implicați.

În urma impulsului franco-german din 2024, pe 23 ianuarie 2024, Thales, KNDS Deutschland, KNDS France și Rheinmetall Landsysteme au înființat o societate mixtă care vizează dezvoltarea programului: ”MGCS-Projekt” GmbH, cu sediul la Koln. Această companie de proiect va fi responsabilă de implementarea următoarei faze a programului MGCS în calitate de antreprenor principal industrial.

Conform anunțului oficial Rheinmetall din 17 aprilie 2025, pe 4 aprilie 2025, Oficiul Federal German  antimonopol a aprobat noua societate deținutăă în mod egal de cele patru companii, cu o cotă-parte națională de 50% Germania și 50% Franța.

Această inițiativă își propune să dezvolte platforme de luptă terestră de generație următoare pentru a înlocui tancurile principale de luptă Leopard 2 din Germania și Leclerc din Franța până în anii 2040.

 

Avem un tun, dar încă nu și un tanc: Noul tun ASCALON de 140 mm, în acțiune

Tunul rămâne, alături de blindaj, cea mai importantă componentă din platforma blindată numită tanc principal de luptă.

Viitoarea demonstrație a noului tun ASCALON de 140 mm, programată pentru 2025, va fi un test important al capacităților viitoarelor vehicule de luptă.

Testele sunt programate la câteva luni după ce, în ianuarie 2025, ne-au fost arătate cele mai recente teste cu tunul ASCALON (Autoloaded and SCALable Outperforming guN), atât în versiunea ​​calibru 140 mm, cât și în cea de 120 mm.

Divizia franceză a KNDS a prezentat la începutul anului o filmare impresionantă cu tunul pe care-l propune pentru echiparea Eurotancului. KNDS încearcă să impulsioneze proiectul tancului european de generație urmăroare (cunoscut sub denumirile Eurotank și MGCS), aflat în faza de amânare a deciziei majore.

***

Având în vedere că proiectul ”Eurotank” e o „famile de sisteme” [tanc de nouă generație, drone, roboți etc.] care să se bazeze pe ”lupta în rețea”, proiectul MGCS trebuie reorganizat în funcție de opt piloni de capabilitate: platformă, turele și tunuri, armament secundar, sistem de comunicații și de comandă, simulare, senzori, protecție împotriva dronelor, logistică. 

MGCS este o arhitectură modulară, în care interoperabilitatea și integrarea digitală sunt esențiale. Proiectul este influențat de lecțiile recente din Ucraina, care au demonstrat importanța protecției active și a unei noi abordări care înseamnă practic ”lupta în rețea”  (tancuri, drone terestre și aeriene, sisteme de comandă).

Rămâne de văzut cum industriile de apărare din Germania și Franța se vor înțelege asupra tunului, întrucât nu a fost luată o decizie finală. Rheinmetall vrea să-și impună tunul de 130 mm în timp ce KNDS Franța pretinde candidatura sistemului său ASCALON, care trage muniție telescopată care, stocată într-o turelă cu încărcare automată, este „concepută (pentru a lovi) dincolo de linia directă”. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel