Planul Rusiei nu se oprește la Ucraina. În cel mai negru scenariu, NATO are la dispoziție doar cinci ani pentru a atinge capacitatea de război

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta Ucraina / Ministerul britanic al apărării
Harta Ucraina / Ministerul britanic al apărării

Kremlinul se declară îngrijorat de discuțiile despre un „Schengen militar”, o idee lansată de oficialii NATO pentru a sublinia importanța unei mai bune colaborări între statele NATO, inclusiv sub aspect logistic.

După ce ne-a ”împins pe scări”, Rusia întreabă acum unde se grăbește NATO. Cam așa am putea caracteriza reacțiile oficialilor ruși la măsurile discutate în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, a declarat vineri că dorința NATO de a crea o versiune militară a zonei Schengen în Europa, care să permită forțelor armate ale Alianței să se deplaseze liber pentru a se confrunta mai puternic cu Rusia, a crescut tensiunile și provoacă îngrijorare, relatează Reuters.

Mobilitate militară: Transport feroviar de tancuri americane Abrams, foto: U.S. Army

O atitudine cinică și de-a dreptul șmecherească a Moscovei, având în vedere că Rusia este cea care a declanșat cea mai mare criză de securitate de după cel De-al Doilea Război Mondial. Peskov a spus că Moscova va răspunde dacă acest „Schengen militar” devine realitate.

Încă o minciună, marcă înregistrată a propagandei rusești: ”Nu noi suntem cei care ne îndreptăm către infrastructura NATO. NATO se apropie de noi și acest lucru nu poate decât să provoace îngrijorare și să ducă la măsuri de răzbunare pentru a ne garanta propria securitate”, a spus Peskov. Oficialul rus uită de invazia din Ucraina, o ”operațiune specială” care era menită să aducă Rusia cu câteva sute de kilometri mai aproape de NATO, în cazul în care Kievul ar fi căzut și țara s-ar fi transformat într-un Belarus 2.

 

Capacitatea de război a Rusiei este mai mare decât pare

Armata rusă / Foto: ministerul rus al apărării

Europenii s-au convins că Rusia încearcă să recapete prin forță influența geopolitică a fostei URSS.

DW citează un studiu realizat de doi cercetători al unui prestigios think tank din Berlin - Centrul pentru Securitate și Apărare - și publicat de Consiliul German pentru Relații Externe (DGAP), care relevă că statele NATO au la dispoziție doar câțiva ani pentru a-și aduce armatele la un nivel care să descurajeze Rusia în a acționa militar.

Capacitatea de război a Rusiei este mai mare decât ne lasă impresia pe frontul din Ucraina, arată analiza.

Într-adevăr, Forțele terestre rusești au suferit cele mai mari pierderi în ceea ce privește personalul și echipamentul (în special tancurile și blindatele de transport); acestea vor reprezenta principalul efort de refacere. 

În timp ce Forțele aeriene au pierdut și personal calificat, pierderile în ceea ce privește echipamentul sunt relativ minore (aproximativ 10 - 15%).

Marina Rusiei a suferit pierderi grele în Flota Mării Negre, dar flotele Baltice, Pacificului și Nordului continuă să fie gata de utilizare, iar forța de rachete strategice, cât și forțele cibernetice și spațiale sunt probabil să fi rămas în mare parte intacte, relevă cercetarea.

 

Cât timp mai avem? În cel mai negru scenariu - cinci ani

 

În privința resursei umane, lucrurile stau în felul următor: Rusia poate antrena aproximativ 280.000 de recruți pe an. În șase ani, efectivele se vor ridica la aproape 1,7 milioane, iar în zece ani la 2,8 milioane de oameni cu pregătire militară.

Experții și serviciile de informații estimează că Rusiei îi va lua între 6 ani (în scenariul în care industria rusă de apărare accelerează) și un deceniu (scenariul moderat) pentru a-și reface armata până la punctul în care ar putea îndrăzni să atace NATO. 

Timpul va începe să se scurgă de îndată ce luptele intense din Ucraina se vor opri. Atunci Rusia își poate redirecționa producția actuală către refacerea forțelor armate.

Practic, NATO are la dispoziție între 5 și 9 ani pentru a-și consolida o forță militară credibilă

Astfel, Alianța Nord Atlantică trebuie să își finalizeze propria repoziționare cu cel puțin un an înainte ca Rusia să ajungă la capacitatea de război.

Descurajarea înseamnă că Rusia trebuie să perceapă - încă de la început și în orice moment - că nu poate învinge un conflict cu NATO. 

Alianța a luat deja primele măsuri iar revenirea la situația ante-22 februarie 2022 pare imposibilă

Măsurile care vor reprezenta nucleul din strategia Forward Defence (apărare avansată) sunt cele trei Planuri Militare Regionale și Noul Model de Forță  / NATO New Force Model (un grup de 300.000 de militari într-o stare ridicată de pregătire (spre deosebire de aproximativ 40.000 în prezent). NFM prevede organizarea forțelor pe trei niveluri: 100.000 de soldați de nivelul 1 ar trebui să fie disponibili în termen de 10 zile; Încă 200.000 la nivelul 2 în decurs de 10 până la 30 de zile.

Sancțiunile pentru Rusia. În perspectiva unei curse a înarmărilor, pentru  a împiedica dezvoltarea economiei de război a Rusiei, este de așteptat ca statele NATO să mențină Regimul sancțiunilor pentru economia rusă.

"Pentru extinderea capacității de producție, este nevoie de cel puțin doi ani pentru a înființa noi linii de producție pentru tancuri sau rachete. Germania ar trebui să comande acum tot materialul de care are nevoie pentru a-și echipa complet forțele armate, inclusiv rezerve și consumabile, cum ar fi muniția sau piesele de schimb", mai arată a analiza.

„Alianța nu mai exclude un atac rusesc”, se mai arată în analiză. „Întrebarea pentru NATO și Germania nu mai este dacă vor trebui vreodată să poată duce un război împotriva unei alte țări, ci doar când”.

Citește pe aceeași temă:

Statele NATO au nevoie de un „Schengen militar” pentru a muta rapid echipamentele în Flancul estic. ”Suntem contra cronometru”

NATO reconfigurează planul de apărare: Niciun pas în spate, în caz de invazie rusă. Flancul Estic ar putea fi apărat „rotativ” de sisteme de ultimă generație

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel