Donbasul se transformă într-o Transnistrie - avertizează un oficial Ucrainean

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Denis Kazanski, reprezentantul delegației ucrainene în Grupul de contact trilateral pentru soluționarea situației din Donbas, susține că autoproclamatele republici Donețk și Luhansk din estul Ucrainei se transformă într-o "Transnistrie bine înrădăcinată", scrie publicatia RBC, citată de Radio Chişinău

Reprezentantul Kievului avertizează, însă, că situația din Donbas este mult mai gravă, fiindcă cele două republici separatiste au graniță comună cu Federația Rusă.

Potrivit lui Kazanski, teritoriile ocupate din Donbas s-au transformat de mult timp într-o "gaură neagră" și sunt o sursă de venituri necontrolate pentru elita politică și conducerea structurilor de forță ale Rusiei. 

 

Noi propuneri pentru rezolvarea conflictului de la Donbas

 

La 9 decembrie 2019, o întâlnire a celor patru țări în Formatul Normandia - Germania, Franța, Ucraina și Rusia - a avut loc la Paris cu privire la conflictul din Donbas. Un an mai târziu, Ucraina propune măsuri suplimentare pentru soluţionare acestui conflict și invită Rusia să-și respecte acordurile, precizează publicaţia poloneză Defence24.

În timpul summitului de anul trecut, liderii Germaniei, Franței, Ucrainei și Rusiei - Angela Merkel, Emmanuel Macron, Volodymyr Zelensky și Vladimir Putin - au ajuns la numeroase acorduri cu privire la conflictul din estul Ucrainei care încă se desfășura din 2014. Aceste acorduri includeau aspecte cu privire la  încetarea focului până la sfârșitul anului, schimburi de prizonieri, retragerea trupelor și punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. 

De asemenea, era planificat ca discuțiile ulterioare în acest format să aibă loc în termen de patru luni. Cu toate acestea, până acum nu au avut loc astfel de negocieri.

Exact un an mai târziu, în 2020, Ministerul ucrainean de Externe a asigurat că pentru Kiev este esențială punerea în aplicare a acordurilor discutate în Formatul Normandia și a pachetului de acorduri de la Minsk. 

„Aceste acorduri stau la baza soluționării politice și diplomatice a conflictului armat ruso-ucrainean și a restabilirii păcii în Donbasul ucrainean”. 

S-a apreciat că situația de securitate din zona de conflict să stabilizat, ceea ce „în ciuda provocărilor continue ale formațiunilor armate ale Federației Ruse, a dus la o reducere semnificativă a numărului de victime și la deteriorarea infrastructurii critice. S-a reamintit că în decembrie 2019 și aprilie anul acesta, au existat schimburi de prizonieri între părțile implicate în conflict.

Ministerul ucrainean de Externe a cerut Rusiei să ia măsuri pentru a continua punerea în aplicare a deciziilor luate în cadrul Formatului Normandia 4 (Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa) și pentru a face demersuri reale care să conducă soluționarea conflictului pe baza dreptului internațional, respectând suveranitatea statului și integritatea teritorială a Ucrainei .

Delegația ucraineană din Grupului Trilateral de Contact pentru soluționarea conflictelor a prezentat acțiunile care ar trebui întreprinse în continuare. Acestea au inclus eliberarea persoanelor deținute, garantarea accesului deplin al organizațiilor internaționale - în special Comitetul Internațional al Crucii Roșii – pentru toate persoanele încarcerate, deschiderea de puncte de control pe linia de demarcație și punerea în aplicare a condițiilor de securitate, cum ar fi deminarea zonelor și retragerea trupelor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel