Distrugătorul USS Porter a ieșit din Marea Neagră. Concluzii ale prezenței navelor americane în regiune

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Distrugătorul american USS Porter. Sursă foto: U.S. Naval Forces Europe
Distrugătorul american USS Porter. Sursă foto: U.S. Naval Forces Europe

Potrivit conturilor locale turcești de pe Twitter, distrugătorul Porter aparținând Forțelor Navale ale SUA a traversat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Mediterane, și urmează să efectueze o escală în portul Istanbul. Astfel, nava a ieșit din Marea Neagră, după o perioadă de 16 zile petrecută în regiune.

Distrugătorul USS Porter a fost prima navă americană care a intrat în Marea Neagră, pe 30 octombrie. Ulterior, acestuia i s-au alăturat petrolierul USS John Lenthall, pe 03 noiembrie, și nava de conducere USS Mount Whitney, pe 04 noiembrie.

 

Manevre fără nume

 

Intrarea navelor americane în acvatoriul Mării Negre a fost precedată de un comunicat de presă al Forțelor Navale ale SUA, care, pe 29.10.2021, au anunțat începerea unei operații militare navale în Marea Mediterană și Marea Neagră, cu participarea Statului major al Flotei a șasea, forțelor militare navale de atac și forțelor de sprijin ale NATO. Conducerea operației s-a aflat la bordul navei amiral a Flotei a șasea operative USS Mount Whitney.

Reprezentanții americani au declarat că manevrele reprezintă o activitate comună cu aliații și partenerii din zona Mării Negre și au ca scop asigurarea securității și stabilității în regiune. Pentru acestea nu a fost stabilită o denumire oficială.

Înainte de începerea exercițiilor, ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba, a declarat că Moscovei i se va transmite un “semnal clar” că Kievul și Washingtonul sunt “unite în contracararea acțiunilor agresive ale Rusiei”, adăugând că Ucraina are parteneri și aliați puternici.

 

Participanți și activități desfășurate

 

La manevrele comune desfășurate în Marea Neagră au participat, în diverse etape, pe lângă cele trei nave americane, fregata Gordi din Bulgaria, fregata Yavuz din Turcia și fregata Mărășești din România. De asemenea, acestora li s-au alăturat avioane de patrulare și cercetare din SUA, Marea Britanie și Franța, precum și două bombardiere strategice americane B-1B.

Navele ucrainene au fost, de asemenea, conectate la manevrele Statelor Unite, României și Turciei, în largul coastelor românești, pe 12 noiembrie. Forțele Navale ale Ucrainei au fost reprezentate de nava de desant Yuri Olefirenko și de nava de patrulare Slavyansk, primită din SUA.

Distrugătorul USS Porter și nava de conducere USS Mount Whitney au făcut escale în porturile Batumi din Georgia și Constanța din România.

Potrivit Pentagonului, majoritatea exercițiilor desfășurate de navele americane în Marea Neagră au fost de tip Passex. Adică, au fost efectuate doar manevre comune, au fost stabilite și menținute comunicațiile radio, s-au făcut schimburi de semnale tactice și au fost îndeplinite și alte misiuni de rutină.

 

Evaluări ale experților ruși

 

Referindu-se la manevrele desfășurate în Marea Neagră, experții ruși au apreciat că acestea au fost modeste ca amploare și au reprezentat mai mult o campanie de PR decât activități reale de pregătire pentru luptă.

“Exercițiile neprogramate organizate de NATO în Marea Neagră s-au dovedit a fi mai degrabă activități de PR decât manevre reale de instrucție. Acest lucru poate fi constatat atât din durata activităților, cât și din lista de misiuni îndeplinite. Desigur, scenariul real, care nu a fost anunțat public, nu este pe deplin cunoscut. Însă, este puțin probabil ca Statele Unite și aliații lor să fi reușit să elaboreze ceva în secret, având în vedere faptul că au fost urmăriți îndeaproape de navele Flotei ruse din Marea Neagră. De fapt, a fost o oportunitate bună și pentru instruirea marinarilor noștri”, a declarat expertul militar rus Dmitry Boltenkov.

“Cu toate acestea, importanța unor exerciții de acest fel nu trebuie subestimată. Deși nu au fost desfășurate activități de amploare și nu s-au executat trageri de luptă, navele au exersat comunicarea și interacțiunea. Fără acestea, nu este posibilă nicio acțiune comună. Iar baza strategiei NATO pentru Regiunea Mării Negre este reprezentată tocmai de operațiile unei coaliții formate din flotele mai multor state. Astfel de manevre multinaționale sunt efectuate în mod regulat doar pentru a pregăti operațiuni de acest gen”, a precizat Boltenkov.

 

Reacția părții ruse

 

După cum a declarat președintele rus, Vladimir Putin, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Rusia 24, Ministerul Apărării a propus desfășurarea în paralel în Marea Neagră a unor exerciții neplanificate, în aceleași zone de apă în care se aflau și navele americane. În cele din urmă, s-a renunțat la această idee, pentru a nu escalada situația din regiune.

Astfel, partea rusă s-a limitat la escortarea și monitorizarea activităților executate de navele americane, aliații și partenerii acestora. Pe lângă mijloacele tehnice întrebuințate în acest sens, Flota rusă din Marea Neagră a folosit și monitorizarea directă, implicând cele mai bune nave aflate în dotare. Crucișătorul purtător de rachete Moscova, fregata Amiral Essen și nava de patrulare Pavel Derzhavin s-au aflat la distanțe mici de navele americane, care au permis vizibilitatea directă către acestea.

 

Alte reacții oficiale

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, pe 15 noiembrie, că exercițiile din Marea Neagră au fost transparente, iar prezența Alianței în regiune are un caracter defensiv și nu ameniță Rusia. La sfârșitul lunii octombrie, acesta precizase că NATO studiază posibilitatea de a trasfera rapid trupe și echipamente suplimentare în Regiunea Mării Negre, dacă este necesar.

Potrivit președintelui Republicii Belarus, Aleksander Lukașenko, situația de securitate din Marea Neagră a fost discutată pe larg, pe 14 noiembrie, cu omologul său rus, Vladimir Putin. Liderul belarus a criticat comportamentul americanilor și statelor membre NATO din regiune și a acuzat escaladarea deliberată a situației de securitate.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a informat că acținile Forțelor Navale americane, împreună cu aviația de cercetare și aviația strategică în Marea Neagră, sunt necesare pentru dezvoltarea teatrului de acțiuni militare propus și în special teritoriul Ucrainei pentru cazul în care Kievul pregătește o soluție militară la situația din sud-estul țării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel