Demitere în cadrul delegației Ucrainei la Grupul Trilateral de Contact de la Minsk

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Președintele Volodimir Zelenski a semnat ieri, 30 septembrie, decretul prin care l-a demis pe prim-adjunctul șefului delegației Ucrainei la negocierile pentru reglementarea pașnică a conflictului din Donbas, Witold Fokin.

Zelenski a declarat că, Witold Fokin s-a îndepărtat de la abordarea corectă a statutului peninsulei Crimeea și a unor regiuni din Donbas, care, potrivit politicii oficiale a Ucrainei, reprezintă teritorii ocupate temporar de Rusia.

Potrivit comunicatului biroului președintelui, “situația de ocupare temporară a unei părți a țării noastre nu poate fi numită pace, închizând ochii la existența structurilor de ocupație și la lipsa completă de securitate în acest teritoriu.  Este necesar să fie retrase din Ucraina toate formațiunile armate ilegale și echipamentele militare ale acestora, iar controlul asupra frontierei de stat în aceste zone să revină în totalitate Ucrainei. Numai aceasta poate fi calea către adevărata pace.”

Demiterea lui Fokin a fost cauzată de declarațiile făcute de acesta în cadrul ședinței comisiei parlamentare de specialitate din 29 septembrie. În fața parlamentarilor, Fokin a  declarat că nu a văzut „nicio confirmare” a războiului dintre Rusia și Ucraina. În plus, Fokin a numit Rusia „contrapartidă” și a reiterat necesitatea declarării unei amnistii generale în Donbas.

Comitetul parlamentar pentru organizarea puterii de stat, autonomie locală, dezvoltare regională și planificare urbană a considerat că declarațiile nu se încadrează în poziția oficială a Ucrainei și a decis să inițieze adoptarea unei rezoluții prin care, președintele Zelenski să suspende activitatea lui Fokin din cadrul delegației ucrainene la Grupul Trilateral de Contact (GTC) de la Minsk.

Inclusiv membrii delegației ucrainene la GTC și-au manifestat dezacordul față de declarațiile lui Fokin privind Crimeea și războiul din Donbas, făcute în Parlament.

Ministrul de Interne, Arsen Avakov, și-a exprimat și el nemulțumirea, spunând că Fokin vorbește în cuvintele lui Putin despre războiul din Donbas. Avakov a concluzionat că Fokin, prin intervențiile din ultimele săptămâni, a cauzat pagube enorme țării și a adus durere și furie în inimile ucrainenilor.

Potrivit Ukrinform, Fokin mai făcuse anterior o serie de afirmații controversate,  în care susținea că războiul din Donbas se va încheia dacă se va acorda un statut special întregului teritoriu al regiunilor Donețk și Lugansk. De asemenea, acesta ceruse o amnistie generală.

Fokin a fost numit prim-adjunct al delegației ucrainene la GTC, pe 18 august 2020.

Comentariul autorului: Witold Fokin, în vârstă de 88 de ani, a fost cel care a deținut pentru prima dată funcția de prim-ministru al Ucrainei, după dizolvarea Uniunii Sovietice în 1991. În perioada mandatului său, președintele țării era Leonid Kravciuk – actualul șef al delegației Ucrainei la GTC.

Deși se poate invoca dreptul la liberă opinie, nu trebuie uitat că Fokin a făcut declarațiile în fața parlamentarilor, din postura de reprezentant al liniei politice oficiale a țării sale și, în plus, avea suficientă experiență să știe în ce poziție va pune Ucraina și care vor fi consecințele pentru sine.

Declarațiile lui nu pot fi privite ca întâmplătoare, foarte probabil acestea fiind menite să testeze dacă în viziunea administrației Zelenski privind conflictul din Donbas și anexarea Crimeii s-au produs schimbări favorabile Rusiei.

De asemenea, Fokin, prin declarațiile făcute, a subminat poziția președintelui Zelenski atât pe plan intern, cu efect imediat asupra alegerilor locale din această lună, cât și extern, prin diminuarea încrederii partenerilor occidentali. Cel puțin, aceștia îi pot imputa lui Zelenski că nu este suficient de atent în alegerea colaboratorilor. În presa ucraineană s-a vehiculat că Fokin a fost numit în GTC datorită legăturii apropiate dintre nepoata lui Fokin cu Andriy Yermak, șeful biroului președintelui.

O altă consecință a declarațiilor lui Fokin este că, în opinia publică ucraineană, începe să câștige în greutate ideea unui statut special pentru regiunile separatiste din Donbas, ideea fiind enunțată chiar de la nivelul delegației Kievului la GTC.

Nu în ultimul rând, poziția lui Fokin că “războiul din Donbas se va încheia dacă se va acorda un statut special întregului teritoriu al regiunilor Donețk și Lugansk”, poate fi interpretată ca o amenințare asupra Ucrainei cu continuarea războiului, dacă nu se va conforma în legătură statutul celor două regiuni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel