Letonia a reluat ”Armata obligatorie”, dar nu e nevoită să ia pe nimeni cu arcanul: De teama Rusiei, sunt prea mulți voluntari

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În Nordul Europei lucrurile se văd diferit - Letonia are serviciul militar obligatoriu de la începutul anului. „L-am introdus pentru a descuraja Rusia să invadeze Europa. Trebuie să fim pregătiți pentru ca generalii și elitele politice ruși să vadă clar că nu pot invada Europa”, a explicat ministrul de externe leton, fost premier, Krisjanis Karins, în The Telegraph.Letonia a reluat ”Armata obligatorie”, dar nu e nevoită să ia pe nimeni cu arcanul: De teama Rusiei, sunt prea mulți voluntari

Discuția privind serviciul militar a revenit în actualitate după invadarea Ucrainei.

Unele țări au început să se gândească la serviciul militar obligatoriu, în timp ce altele, pe de altă parte, nu l-au anulat niciodată.

 

România NU intenționează revenirea la ”serviciul militar obligatoriu

Militari în Armata română / Sursa: recrutaremapn.ro

Discuția care se poartă acum în țara noastră este despre ”serviciul militar voluntar”, pe bază de opțiune, nicidecum pe ”armata obligatorie”. Astfel, MApN anunța zilele trecute că cetăţenii vor putea participa, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de aproximativ 4 luni. Au apărut imediat zvonuri că se reintroduce Armata obligatorie.

Confuzia a fost amplificată rezonanța conceptului de ”serviciu militar”.

În perioada comunistă și în primii 15 ani după Revoluție, să ”faci armata” însemna automat ”serviciu militar obligatoriu”. Astfel, o mare parte din populație a asociat ”serviciul militar voluntar” cu ”armata obligatorie”.

Așa cum clarifica în această săptămână MApN, nu există niciun plan pentru introducerea pregătirii militare obligatorii.

 

Letonia a reintrodus serviciul militar obligatoriu, dar nu e nevoită să ”ia în Armată” pe nimeni: Sunt prea mulți voluntari

 

Revenind la țările care au introdus serviciul militar obligatorie, Letonia a decis să reia pregătirea militară obligatorie pentru toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani.

Potrivit The Telegraph, letonii chemați în armată vor primi până la 300 de euro pe lună și vor fi găzduiți în cazărmi. Ei urmează să fie repartizați în unități compuse din soldați profesioniști pentru a-și perfecționa abilitățile și a fi antrenați pentru luptă.

Planul leton prevede o armată pregătită pentru luptă de 61.000 de soldați, fie în serviciu activ în unitățile armatei, fie în rezervele armatei.

Trebuie spus că în Letonia sunt atât de mulți voluntari care se înscriu în armată, încât autoritățile nu au fost încă nevoite să procedeze cu recrutarea obligatorie.

 

Câteva exemple de state cu serviciu militar obligatoriu

Lituania vecină a restabilit districtele armatei încă din 2015, în urma anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în timp ce Estonia nu a renunțat la obligativitatea stagiului militar.

Asemenea Estoniei, printre țările care au păstrat serviciul militar obligatoriu se numără Danemarca, unde chiar și femeile pot servi voluntar în armată.

În Turcia, bărbații fără studii universitare trebuie să petreacă 15 luni în armată, studenții 6 luni.

Norvegia este prima țară NATO care a introdus serviciul militar obligatoriu atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Perioada obișnuită de serviciu este de un an, dar poate fi mai scurtă sau, dimpotrivă, mai lungă, în funcție de contract.

Finlandezii, a căror țară este în NATO din aprilie 2023, trebuie să efectueze și ei stagiu militar obligatoriu.

„Serviciul militar obligatoriu” a fost păstrat de statele neutre Austria și Elveția, înconjurate de state NATO. R. Moldova are și ea serviciul militar obligatoriu, ca dealtfel și Belarus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel