De ce ATACMS ar putea fi un ''sistem de apărare aeriană'' pentru Ucraina: Forțele Aeriene Ucrainene au explicat cum pot rezolva problema lipsei sistemelor de apărare antirachetă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansatoare M270 și HIMARS, capabile să lanseze rachete de ultimă generație ATACMS.
Lansatoare M270 și HIMARS, capabile să lanseze rachete de ultimă generație ATACMS.

În ciuda faptului că ATACMS este un sistem de rachete tactice pentru lovirea țintelor terestre, ucrainenii susţin că datorită acestei caracteristici este cu adevărat posibilă rezolvarea problemei tirurilor de rachete pe care Federația Rusă le lansează asupra Ucrainei. Există un răspuns destul de evident la întrebarea cum pot fi respinse atacurile pe scară largă cu rachete și drone rusești, când nu ai suficiente sisteme de apărare antiaeriană. Dar, de fapt, strategia de combatere a acestei amenințări include utilizarea rachetelor ATACMS pe post de ''sistem de apărare aeriană''.  Mai clar, ucrainenii nu vor să utilizeze ATACMS pe post de rachetă interceptoare (n.a. - caracteristicile tehnice nu permit utilizarea în acest scop), ci să lovească direct sistemele de rachete ale armatei ruse.

 

 

 

Cu alte cuvinte, Forțele Aeriene Ucrainene susţin că problema consolidării apărării aeriene cu care se confrunta Ucraina, deoarece nu dispune de suficiente sisteme de apărare antiaerian, poate fi rezolvată cu ajutorul rachetelor ATACMS. "Trebuie să învățăm să distrugem mijloacele de atac ale ocupanților direct acolo unde sunt lansate", precizează Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

Mai pe înţelesul tuturor, Forțele Aeriene Ucrainene nu vor să aştepta ca rachetele trase de forţele ruse de ocupaţie să fie interceptate în aer, ci direct la sursa prin lovirea cu rachete ATACMS a sistemelor de rachete ruseşti.

Youtube video image

"Pentru a face acest lucru, avem nevoie de mijloace - arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune: sistemul ATACMS, avioane F-16 care pot distruge sistemele de rachete inamice, cum ar fi Bastion si navele Flotei ruse din Marea Neagră. Chiar si navele purtătoarele de rachete care atacă în mod constant Ucraina", a declarat Iurii Ihnat.

În cazul avioanelor de luptă F-16, totul este destul de clar. Acestea pot lansa rachetele anti-navă Harpoon și, astfel, ucrainenii vor putea lovi mai uşor navele rusești din Marea Neagră.

În plus, F-16 este echipat cu racheta tactică de croazieră JASSM, care este perfectă pentru a lovi o serie de ținte terestre, inclusiv lansatoarele de rachete ruseşti.

Dar, în timp ce avioanele F-16 încă nu au ajuns la ucrainenii, promisiunile occidentalilor fiind pentru anul 2024, Statele Unite au o armă care poate răspunde cerinţelor Forţelor Armate Ucrainene, ATACMS, deja menționat, care este încă este în faza de discuţii când vorbim de posibilitatea unui transfer.

 

ATACMS are un avantaj semnificativ - poate lovi într-un timpul scurt ținte aflate pe o rază de 300 km

 

Analiştii militari ucraineni de la publicația DEFENSE EXPRESS spun că formal, racheta ATACMS, dacă nu luăm în considerare cele mai bune performanțe ale sale în cazul munițiilor cu dispersie, în versiunea M57 sau M57E1 cu focos exploziv, pare mai slabă decât racheta de croazieră Shtorm Shadow (SCALP) sau JASSM - focos de 227 kg față de 450 kg pentru rachetele de croazieră.

Dar ATACMS are totuși un avantaj semnificativ în ceea ce privește timpul scurt pentru a distruge țintele. În cazul unei rachete de croazieră, mai ales acum, coordonatele și semnătura termică pentru orice ținta trebuie introduse în rachetă de la sol, apoi aeronava trebuie să decoleze, să ajungă în zona de lansare necesară și abia apoi racheta de croazieră va zbura cu viteză subsonică până la coordonatele prestabilite.

În realitate, acest lucru va dura câteva ore, iar timpul de zbor pentru ca o rachetă de croazieră subsonică care trebuie să lovească o ţintă aflată pe o rază de 300 km va fi de aproximativ 20 de minute.

În același timp, ATACMS necesită o pregătire minimă înainte de lansare pentru a lovi o țintă pe o rază de 300 km, iar după lansare, o rachetă care accelerează la o viteză mai mare de Mach 3 va lovi ținta în aproximativ 6-7 minute (viteza rachetei nu este constantă). Acest lucru face posibilă distrugerea lansatoarelor sistemului de rachete Bastion dacă acestea sunt văzute desfășurate la pozițiile de lansare înainte de a le părăsi. 

Cu toate acestea, administrația președintelui american Joe Biden încă refuză să ofere Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, în pofida solicitărilor Kievului și a presiunilor exercitate de legislatorii americani, a relatat recent The Washington Post care citează, sub rezerva anonimatului, mai mulţi oficiali americani.

Reprezentanții Pentagonului și ai administrației prezidențiale au declarat că în ultimele luni nu au existat nici schimbări, nici discuții de fond pe această temă. Pentagonul consideră că Ucraina are nevoi de cu totul alte sisteme de arme. Pentagonul se teme, de asemenea, că trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina ar submina serios pregătirea SUA pentru potențiale conflicte.

Oficialii au declarat că numărul de ATACMS din arsenalul american ar trebui să rămână fix până când acestea vor fi înlocuite cu următoarea generație de rachete PrSM cu rază mai lungă de acțiune. Acestea sunt așteptate să intre în serviciu până la sfârșitul acestui an.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel