De ce a eșuat în războiul din Ucraina T-90 rusesc, cel mai modern tanc. Rusia plătește scump compromisuri în dezvoltarea tancului în anii 90

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
T-90 rusesc
T-90 rusesc

Tancul T-90, în versiunea T-90M Proryv rămâne cel mai modern tanc utilizat de Rusia în Ucraina. În contextul în care T-14 Armata nu a depășit statutul de „tanc fantomă”. Însă T-90 e departe de a fi confirmat pe câmpul de luptă. 

Primul lot de tancuri modernizate T-90M Proryv/Breakthrough a intrat în dotarea forțele armate ruse în primăvara anului 2020. Astfel, T-90M Proryv este cel mai nou şi modern tanc pe care armata rusă îl are în dotare în acest moment.

Însă în Ucraina T-90 nu doar că nu a făcut diferența, dar rușii plătesc scump și la capitolul imagine. Ucrainenii au dat publicității în primul an de război mai multe imagini cu tancuri T-90 distruse. 

Mai mult, în timpul contraofensivei din septembrie 2022, ucrainenii au reușit inclusiv capturarea a cel puțin unui tanc rusesc T-90.

2. Un tanc ru... (tancul_rusesc_t-90m_distrus_35545000.jpg)

Un tanc rusesc T-90M a fost distrus în apropiere de satul Novoselivske, regiunea Luhansk, 15 ianuarie 2023. Sursa foto: Captură YouTube

În varianta de export, T-90S, Rusia a reușit înainte de invazie să vândă tancul mai multor state, precum Algeria, Azerbaidjan, Turkmenistan sau Venezuela, dar cel mai mare operator de export este India, care a comandat 1.657 de tancuri T-90S.

CITEȘTE ȘI: Rusia apelează la toate soluțiile. Tancurile T-90S destinate exportului au fost trimise pe frontul din Ucraina

 

De ce a eșuat T-90 rusesc în Ucraina. Rușii plătesc în timpul războiului compromisurile făcute în anii 1990

 

Și totuși, de ce a eșuat T-90 în Ucraina?

Expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenco, într-o analiză pentru agenția Unian, explică punctele slabe ale T-90, și îl ironizează pe Dmitri Medvedev care a declarat recent că T-90 e un tanc net superior Leopard 2 sau Abrams.

Kovalenco amintește că T-90 nu e decât o variantă modernizată a T-72, iar producătorul rus a făcut compromisuri în anii 1990, care azi costă forțele armate.

„T-90 e un T-72B modernizat profund. T-72B care la momentul producției nu reușea să țină pasul cu tancurile occidentale. Cei care au proiectat T-90 s-au confruntat cu problema de a monta un sistem complex de control al focului de tip 1A45-T. Pentru a face acest lucru au sacrificat ergonomia și spațiul din interior.

Mai mult, expertul spune că micșorarea spațiului îl face vulnerabil, orice lovitură riscând să provoace o explozie a magaziei de muniție.

„Armata a fost nemulțumită în timpul proiectării, dar T-90 a primit „undă verde” direct de la Boris Elțîn”, a conchis expertul ucrainean care a adăugat că „atunci când un alcoolic nu înțelege nimic din producția tancurilor” rezultatul e cel din Ucraina.

3. Tanc T-90M... (tanc-t-90m-rusia_15420600.jpg)

Tanc T-90M  Sursa foto: Twitter

Amintim că în toamna anului trecut generalul român (r.) Dan Grecu, prezent la emisiunea Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania a oferit aceleași explicații pentru care tancurile rusești bat record după record la turelă aruncată în aer.

„Rușii au o problemă de design cu tancurile. Au diminuat turela pentru a ușura tancul, dar s-a micșorat și echipajul, sunt doar trei soldați. Nu au luat nicio măsură de protecție să separe, precum există la tancurile occidentale, combat camera, camera de luptă a echipajului, de magazia de muniție.

Mai mult, pentru a mări cadența de tragere au introdus un așa-numit carusel. E un fel de spirală pe care vin proiectilele și se face o încărcare automată. Acest sistem a micșorat și mai mult spațiul disponibil pentru echipaj. 

În momentul în care tancul este lovit, îi explodează și muniția. Adică jumătate din treabă o face racheta antitanc, iar jumătate propria muniție. Din această cauză ați văzut 90% din fotografiile cu tancuri rusești distruse în război, cu turela sărită de pe partea mobilă. Occidentalii știau această treabă încă de vremea Războiului din Golf”, a conchis la vremea respectivă generalul (r.) Grecu.

CITEȘTE ȘI: T-90M Proryv, cel mai modern tanc al armatei ruse, ''disecat'' de armată ucraineană (Foto/Video): Este mai mult un T-72 cu componente occidentale

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel