T-90M Proryv, cel mai modern tanc al armatei ruse, ''disecat'' de armată ucraineană (Foto/Video): Este mai mult un T-72 cu componente occidentale

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Centrul de Cercetare pentru Arme și Echipamente Militare Moderne din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a organizat un eveniment special, prezentând componentele unui T-90M Proryv, capturat de Forţele Armate Ucrainene. Tehnicienii ucraineni care lucrează în industria apărării au precizat că T-90M Proryv, cel mai modern tanc pe care armata rusă îl foloseşte acum pe frontul din Ucraina, este mai mult o versiune modernizată a lui T-72B.

Modelul T-90M 2017, de asemenea, poreclit Proryv-3 este o variantă modernizată a versiunii de export a tancului principal de luptă T-90MS ( Main Battle Tank - MBT), dezvoltată și proiectată de compania rusă Uralvagonzavod.  Pentru Forțele Armate Ruse, tancurile T-90M Proryv sunt cele mai moderne vehicule de luptă. Primul tanc Т-90М a fost distrus de forțele armate ucrainene în mai 2022, la periferia satului Stari Saltiv, regiunea Harkov.

Centrul de Cercetare pentru Arme și Echipamente Militare al armatei ucrainene a efectuat o analiză tehnică a ''tancurilor trofeu'' T-90M "Breakthrough" și se pare că în spatele ''ambalajului propagandistic'' rusesc se află același tanc sovietic T-72. Sistemele de protecție și control instalate pe aceste tancuri T-90M Proryv fie rămân aceleași ca pe T-72B, fie sunt doar trecute drept rusești, dar sunt de fapt occidentale.

În timpul analizei tancului T-90M "Breakthrough", care a fost capturat de către Forţele Armate Ucrainene în septembrie 2022, tehnicienii ucraineni care lucrează în industria apărării au ajuns la concluzia că T-90M este în esență un tanc vechi T-72B, dar cu mai multe modificări - componente care au fost furate de pe alte echipamentele occidentale sau achiziționate din Occident, dar marcate ca ruseşti.

Se subliniază că motorul B-92C2F instalat pe T-90M "Breakthrough" este o versiune uşor modificată a motorului B-2 prezent pe tancurile T-34 din 1937. Și, prin urmare, aceste este considerat învechit. Acest lucru indică faptul că industria rusă de apărare se afla în imposibilitatea de a dezvolta echipamente mai moderne. Tehnicienii ucraineni susţin că puterea acestui timp de motor scade cu 30%. când tancul este utilizat în stepele ucrainene.

Federația Rusă a susținut că a instalat un mecanism de încărcare a tunului diferit pe T-90M și a poziționat muniția în partea din spate a turelei pentru a proteja echipajul. În urma analizei, inginerii ucraineni au ajuns la concluzia că mecanismul a rămas neschimbat față de T-72, dar muniția a fost de fapt plasată separat. Drept urmare, pentru a reîncărca complet încărcătorul era necesar să se iasă din tanc și să se aducă dintr-un compartiment separat. Acest lucru înseamnă că trebuie să se părăsească câmpul de luptă pentru ca echipajul tancului să aibă acces la magazia de muniţie.

De asemenea, se remarcă faptul că, în esență, sistemul de protecție dinamică Relikt este o copie a Kontakt-ului sovietic. Singura soluție găsită de ruşi a fost adăugarea de blindaj suplimentar, ceea ce a dus la reducerea mobilităţii tancului. În plus, sistemul activ de protecţie lipseşte de pe unele tancuri T-90M .

Forţele Armate Ucrainene au distrus primul T-90M anul trecut, utilizând un lansator suedez de grenade Carl Gustav. Acest lucru a spulberat mitul invincibilității tancurilor T-90M.

"Rusia nu numai că nu-și fabrică propriile sisteme electronice, dar încearcă să ascundă originea componentelor celor pe care le utilizează. Uneori, situația ajunge până la absurd. Rusia încearcă să le facă să treacă drept produse dezvoltate pe plan intern. Mult mediatizatul sistem de control al focului Kalina are doar însemne rusești", a declarat un reprezentant al Centrului.

Din cauza sancțiunilor occidentale, componentele electronice utilizate pentru T-90M au devenit mult mai puțin disponibile, dar şi de o calitate destul de slabă. Ruşii utilizează componente electronice care provin de la electrocasnice. De asemenea, industria rusă de apărare nu este în măsură să producă tancuri în cantități mari. Acestea sunt fabricate bucată cu bucată, ultimul lot a fost de 10 tancuri.

Comunicațiile radio de pe T-90M s-au dovedit a fi, de asemenea, de slabă calitate. Când inginerii au dezasamblat echipamentele, au descoperit că acestea erau sisteme radio sovietice, care deja începeau să corodeze.

Forțele Armate Ruse au pierdut 15 tancuri T-90M în Ucraina, a declarat Andrii Rudik, un reprezentant al Centrului de Cercetare pentru Arme și Echipamente Militare al armatei ucrainene

Trebuie remarcat faptul că este vorba doar despre acele tancuri T-90M pentru care exista dovezi incontestabile, sub formă de înregistrări foto și video, că au fost distruse. Există probabil că armata rusă să fi pierdut mult mai multe tancuri T-90M. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel