Date din raportul preliminar privind prăbușirea MiG-21 Lancer și a elicopterului IAR-330. Rusia folosește politic tragedia din România

Sursă foto: Forțele Aeriene Române - ROAF Facebook
Sursă foto: Forțele Aeriene Române - ROAF Facebook

Pe data de 2 martie 2022 a avut loc una din cele mai mari tragedii pe timp de pace din istoria aviației militare române. Un avion de tip MiG-21 LanceR s-a prăbușit în județul Constanța. La puțin timp, elicopterul IAR-330 Puma, plecat în misiune de salvare, s-a prăbușit și el. Șapte militari români și-au pierdut viața în acea zi tragică.

În cursul zilei de ieri, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Antena 3, ministrul Apărării Vasile Dîncu a precizat că i-a fost prezentat raportul preliminar cu privire la tragedia de proporții de la începutul lunii.

Acesta a dat câteva informații cu privire la raport, menționând că tragedia a fost cauzată de un cumul de factori.

„Am văzut azi un raport preliminar tehnic. Vom avea și un raport public. Raportul arăta că într-o fază prealabilă, pentru că se va mai lucra pe probe, în care s-au luat în calcul toți parametrii tehnici, meteo, parametrii umani și cei care țin de interacțiunea între om și aparatul de zbor, că a fost o conjuncție nefericită de factori în care vremea a fost într-adevăr nefavorabilă, au luat naștere niște curenți descendenți în care a intrat aparatul. Dacă vorbim despre elicopterul Puma, el este un aparat foarte bun și flexibil, dar nu este pentru furtună, pentru vreme grea”, a precizat Vasile Dîncu.

Întrebat cine a trimis elicopterul în misiune în aceste condiții, ministrul a răspuns:

 „Era o echipă de salvare. Parametrii erau funcționali (n.r. - în momentul în care elicopterul a plecat în misiunea de salvare după prăbușirea MiG-21 LanceR) din perspectiva meteo, vitezei, vântului. Au intrat într-o zonă de curenți, au anunțat baza. Li s-a ordonat rapid să se întoarcă. În doar câteva minute s-a pierdut probabil comunicarea radio”, a mai subliniat ministrul.

 

Vaile Dîncu a făcut clarificări și asupra unui fake news de proporții: Un sistem S-300 ucrainean ar fi doborât avionul MiG-21 LanceR și elicopterul IAR-330 Puma ale României

 

Vasile Dîncu a mai fost întrebat dacă tragedia prăbușirii MiG-21 LanceR și a elicopterului IAR-330 Puma „are legătură cu războiul”.

Amintim că presa din Federația Rusă a alimentat un fake news de proporții, anume că un sistem antiaerian de tip S-300 al Ucrainei ar fi doborât MiG-21 LanceR și IAR-330, în urma unei erori. MApN a avut o poziție fermă, precizând că e vorba de o știre falsă iar „în urma verificărilor efectuate până în acest moment de către comisia de investigare competentă, nu au fost constatate elemente care să indice un posibil impact cu un proiectil sau rachetă”.

Ministrul Apărării denunță tentative propagandistice ale Rusiei de a destabiliza relația dintre România și Ucraina, stat supus unei agresiuni fără precedent din partea Rusiei.

„Nu are nicio legătură cu războiul! A fost o încercare din partea Kremlinului de a discredita forțele ucrainene și de a bloca ajutorul României către ucraineni. E o chestiune fantezistă. Avem datele tehnice și nu e nicio posibilitate să se fi întâmplat acest lucru (n.r. - Ucraina să fi doborât MiG-ul 21 LanceR și elicopterul IAR-330 Puma”, a mai adăugat Dîncu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel