Cum se aliniază ajutorul pentru Ucraina cu principiul „America First”. Explicațiile şefului serviciului de informații militare al Ucrainei (GUR), Kirilo Budanov

Cristian Soare |
Data publicării:
Foto: Militari ucraineni / The Armed Forces of Ukraine, facebook
Foto: Militari ucraineni / The Armed Forces of Ukraine, facebook

Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei (GUR), Kirilo Budanov, a descris parteneriatul cu SUA ca fiind unul stabil și pragmatic, dezvăluind rolul de „arhitect principal” al Trimisului Special american, generalul (r) Keith Kellogg. Într-o analiză detaliată, Budanov a explicat cum gestionează Kievul cu optimism complexitatea relației cu Washingtonul.

Într-un interviu recent acordat Kyiv Post, Budanov a explicat că succesul parteneriatului nu se bazează pe emoții, ci pe o aliniere calculată a intereselor naționale. Potrivit acestuia, Kievul a reușit să influențeze deciziile Washingtonului „prin diplomație și contacte în anturajul președintelui american”, găsind un echilibru între interesele Ucrainei și cele ale SUA.

Piesa centrală a acestei strategii, conform lui Budanov, este Keith Kellogg, a cărui abordare rezonează perfect cu principiul „America First”.

„Keith Kellogg afirmă clar că ajutorul pentru Ucraina se aliniază complet cu principiul ‘America First’. Este strategic important pentru America să slăbească Rusia fără a-și folosi propriile trupe”, a explicat Budanov.

Această formulare este esențială, deoarece încadrează sprijinul pentru Ucraina nu ca pe un act de caritate, ci ca pe o investiție directă în securitatea națională a SUA, o mișcare eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a contracara un rival strategic.

 

Lobby pentru furnizarea de avioane F-16 și sisteme Patriot

 

Rolul lui Kellogg, așa cum este descris de șeful spionajului ucrainean, depășește cu mult diplomația tradițională. Budanov îl prezintă ca pe un susținător de lungă durată al unei linii dure față de Moscova, un „șoim” al Partidului Republican care, încă din primul mandat al președintelui Trump, a militat pentru o atitudine fermă față de Putin.

Influența sa s-a tradus în rezultate militare concrete. „Kellogg a fost printre primii care au făcut lobby pentru furnizarea de avioane F-16, sisteme ATACMS și Patriot, precum și rachete interceptoare pentru acestea”, a subliniat Budanov.

Aceste sisteme avansate reprezintă coloana vertebrală a capacității Ucrainei de a se apăra și de a lovi ținte strategice, iar Budanov atribuie progresele recente în livrarea de sisteme de apărare aeriană eforturilor directe ale lui Kellogg.

Importanta cooperării a fost ilustrată de vizita recentă a lui Kellogg la Kiev, descrisă de Budanov ca fiind „extrem de intensă”. Trimisul special al SUA a participat la un briefing comun cu întregul eșalon de comandă al Ucrainei: Budanov însuși, generalul Vadim Skibițki, comandantul-șef al forțelor armate, șeful Statului Major General și ministrul apărării. Pe agendă s-au aflat situația de pe front, acțiunile viitoare și planurile militare ale Rusiei până în 2036.

 

Ucraina a înțeles perfect ,,manualul de operare'' al Washingtonului

 

Poate cel mai grăitor detaliu relevat de Budanov a fost momentul în care Kellogg a putut inspecta personal cele mai noi mostre de armament rusesc capturat. Acolo, el a văzut cu ochii lui dovada că o mare parte din componentele electronice provin de la companii occidentale, o demonstrație fizică a faptului că regimul de sancțiuni are nevoie nu doar de impunere, ci și de o monitorizare strictă a aplicării.

Analiza lui Budanov sugerează că Ucraina a înțeles perfect manualul de utilizare al Washingtonului. În loc să se opună viziunii „America First”, Kievul a demonstrat cum interesele sale se suprapun perfect peste aceasta.

Prin intermediul lui Keith Kellogg, un veteran respectat care activează simultan pe frontul militar, diplomatic și economic, susținând chiar un „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei, administrația americană pare să fi găsit un canal extrem de eficient pentru a-și pune în aplicare politica față de Rusia.

„Suntem parteneri strategici. Iar cooperarea noastră întărește ambele țări”, a concluzionat Budanov, semnalând o încredere matură într-o relație definită de interese comune, nu de dependență.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel