Cu tot sprijinul afișat pentru Ucraina, Marea Britanie nu-i va livra însă și tunuri de calibru mare

Cătălin Costea |
Data publicării:
Obuziere autopropulsate britanice AS90
Obuziere autopropulsate britanice AS90

Ministrul Apărării al Regatului Unit, Ben Wallace, a negat informațiile privind transferul de obuziere AS90 de 155 mm în Ucraina.

Anterior au existat informații potrivit cărora Regatul Unit va furniza Ucrainei 20 de astfel de obuziere autopropulsate și 45.000 de proiectile de 155 mm. Totuși, Ben Wallace declară că transferul acestor sisteme în Ucraina nu este în discuție momentan, subliniind că, în schimb, țara sa are în vedere livrarea de obuziere ușoare de 105 mm, cu raza de acțiune de până la 20,6 km.

În pofida implicării reținute a Marii Britanii privind obuzierele de calibru mare, Wallace a declarat că, după ce principalele „eforturi de artilerie” ale aliaților s-au concentrat inițial pe transferul de arme sovietice către Ucraina, acum s-au extins la obuzierele de 155 mm de mare mobilitate.

Unul dintre lucrurile observate pe acest câmp de luptă modern este că trebuie să te miști rapid după ce ai executat foc de artilerie, pentru că poți fi localizat foarte repede de către UAV-urile standard destul de ieftine”, a adăugat Wallace.

Problema furnizării sistemelor de artilerie de 155 mm către Ucraina este într-adevăr una dintre principalele preocupări ale mai multor țări din cadrul NATO.

În ultimele două pachete de ajutor, stabilite în cursul lunii aprilie, SUA au aprobat transferul în total a 90 de obuzierele americane M-777, în timp ce presa din Franța a informat  (22 aprilie) că un număr de 12 sisteme CAESAR vor ajunge în Ucraina. De altfel, cele două țări membre NATO au organizat deja activități de pregătire pe plan local cu specialiștii ucraineni sosiți în acest scop.

De asemenea, există informații neconfirmate despre transferul de obuziere germane PzH 2000 din Olanda, precum și privind adoptarea unei decizii similare de către Italia.

Analiștii militari ucraineni consideră că aceste livrări asigură pe de o parte un avantaj decisiv față de artileria rusă, care are o rază de acțiune medie de 5-10 km și o putere de foc mai redusă, iar pe de alta rezolvă problema necesarului de muniție, care riscă să afecteze capacitatea de luptă a artileriei ucrainene din cauza epuizării proiectilelor standard sovietice nu doar în Ucraina, ci și din celelalte țări din fostul Tratat de la Varșovia.

În același timp, se consideră că toate aceste transferuri de sisteme autopropulsate de artilerie reprezintă un pas decisiv  pentru trecerea artileriei ucrainene la standardele NATO de tehnică și muniții, respectiv începerea unui proces larg de modernizare a acesteia. Procesul se așteaptă să fie dezvoltat în jurul transferului pe scară largă din SUA și din alte țări ale obuzierului M109, în condițiile în care un număr destul de mare de țări NATO au M109 în diferite variante.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel