Croația a semnat contractul pentru 12 Rafale second hand. O scurtă comparație cu înzestrarea României cu F-16

Avion de luptă francez de tip Rafale, sursă foto: Dassault Aviation
Avion de luptă francez de tip Rafale, sursă foto: Dassault Aviation

Eveniment important în Croația unde în cursul acestei zile, în cadrul vizitei istorice a președintelui francez Emmanuel Macron, Zagrebul a semnat contractul pentru 12 avioane Rafale second hand.

Din cele 12 aparate 10 vor fi în comandă simpli și 2 în dublă comandă. Contractul a fost semnat în timpul vizitei lui Emmanuel Macron la Zagreb, acesta fiind primul președinte francez care vizitează Croaţia de la dobândirea independenţei.

Un moment simbolic a avut loc după semnarea contractului, când doua avioane Rafale au survolat Zagrebul, capitala Croației.

Potrivit celor de la Dassaul Aviation, la ceremonia de semnare a actelor au participat președintele francez Emmanuel Macron, ministrul francez al forțelor armate Florence Parly, Eric Trappier, CEO Dassaul Aviation, iar din partea croaților premierul Andrej Plenkovic și Mario Banozic, ministrul croat al apărării.

 

Croația a ales Rafale: 12 avioane second hand, pentru aproximativ 1 miliard de euro

 

În cadrul programului de înzestrare al croaților, în competiție, pe lângă Rafale, s-au mai aflat F-16 Block 70 din SUA, F-16 Barak din Israel și Gripen din Suedia. Americanii și suedezii au oferit avioane noi, în timp ce Israel și Franța second hand.

Contractul prevede 12 avioane Rafale second hand, dar și suport logistic și suport de instruire pentru Forțele Aeriene Croate.

Așadar croații au ales, precum România, avioane second hand. 

Associated Press amintește că Zagrebul va achita 1 miliard de euro pentru cele 12 avioane Rafale în versiunea F3R.. Primele șase avioane vor fi livrate croaților în 2024, urmând ca restul să fie livrate în 2025. 

 

O scurtă comparație cu avioanele F-16 ale României

 

În comparație România a ales F-16, tot second hand, și a achitat pentru întreaga escadrilă de 17 avioane 930 de milioane de dolari. Prețul ultimului lot de 5 aparate a fost de aproximativ 280 de milioane de dolari iar din informațiile DefenseRomania, primele 12 au costat țara noastră aproximativ 650 de milioane de dolari. Avioanele sunt modernizate, putând fi comparabile cu standardul Block 40.

Convertind în euro, vedem că suma achitată de România pentru 17 avioane F-16 este aproximativ egală cu suma pentru care croații au achiziționat 12 aeronave Rafale.

Ca fapt divers Bulgaria a  achiziționat 8 avioane F-16 noi din SUA, dar în versiunea Block 70. Sigur că ele sunt mult mai moderne decât ale noastre, dar dacă aruncăm un ochi pe preț, Bulgaria va achita cam 1.3 miliarde de euro pentru 8 aparate, o sumă foarte mare.

 

Sunt însă diferențe: Avioanele Rafale ale croaților sunt mult mai „tinere”. Zagrebul spune că resursa de zbor a aeronavelor Rafale e de încă cel puțin 30 de ani

 

Revenind la Croația și Rafale second hand trebuie să punctăm câteva chestiuni importante. Spre exemplu cel mai vechi avion care va fi livrat Croației, potrivit presei de la ei, are 10 ani. În comparație F-urile noastre sunt fabricate în anii 1980, România fiind al treilea operator, după SUA și Portugalia. Sigur însă că resursa de viață a unui avion nu e dată de anul fabricației ci de orele de zbor, iar F-urile noastre se află cam la jumătatea „vieții”.

În ceea ce îi privește pe croați, ministrul apărării de la Zagreb a afirmat, în momentul semnării contractului, că resursa de zbor a aeronavelor Rafale achiziționate e de cel puțin 30 de ani de acum încolo.

Croația, stat membru NATO, are nevoie urgentă de 12 aeronave de vânătoare în contextul în care Forţele Aeriene Croate operează doar aeronave sovietice MiG-21 care în 2024 vor fi scoase din uz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel