Turcia nu dă înapoi și reiterează activarea sistemelor S-400. Dar Patriot rămâne un obiectiv pentru Ankara

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Turcia a reiterat că desfășurarea și activarea sistemelor rusești S-400 își va urma cursul, conform planurilor, deși activarea acestor sisteme care au născut controvense în sânul NATO a fost întârziată din cauza pandemiei de COVID-19.

Purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a dat asigurări că Ankara nu va renunța la activarea sistemelor rusești S-400.

„A existat o întârziere cauzată de noul coronavirus, dar planurile noastre (n.r. - privind activarea sistemelor rusești S-400) continuă”, a declarat Ibrahim Kalin, purtător de cuvând al președintelui Erdogan, potrivit publicației Daily Sabah.

Acesta a adăugat că Erdogan i-a transmis omologului său american Donald Trump, în mai multe rânduri, că Turcia este interesată, în paralel, și de achiziționarea sistemelor Patriot.

E posibil ca Turcia să caute o soluție de compromis pentru a ameliora relația sa cu Washingtonul după ce SUA au exclus Ankara din programul F-35 ca urmare a achiziționării sistemelor rusești S-400. Totodată, Turcia va intra, potrivit legislației americane, sub incidența sancțiunilor economice ca urmare a achiziționării echipamentelor militare ruse.

 

Turcii insistă cu activarea sistemelor rusești S-400

 

Amintim că, publicația noastră DefenseRomania a scris încă din 24 aprilie despre decizia Turciei de a nu renunța la activarea sistemelor rusești S-400 pe care Ankara le-a achiziționat din Federația Rusă.

Atunci, oficialii turci au declarat că vor amâna punerea în funcţiune a sistemelor ruseşti S-400, programată să aibă loc luna aceasta, precizând că această decizie a fost luată pe fondul apariţiei unor complicaţii generate de pandemia COVID-19. 

SUA au  transmis în repetate rânduri Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu sistemele NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru 'secretele' tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

Ca urmare a deciziei Turciei, Ankara a fost exclusă din programul F-35.

CITEȘTE ȘI: Criza rachetelor S-400. Rusia ar putea furniza Turciei un lot suplimentar de sisteme de apărare

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel