Turcia nu dă înapoi și reiterează activarea sistemelor S-400. Dar Patriot rămâne un obiectiv pentru Ankara

Tudor Curtifan / 30 apr 2020 / 20:56

Turcia a reiterat că desfășurarea și activarea sistemelor rusești S-400 își va urma cursul, conform planurilor, deși activarea acestor sisteme care au născut controvense în sânul NATO a fost întârziată din cauza pandemiei de COVID-19.

Purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a dat asigurări că Ankara nu va renunța la activarea sistemelor rusești S-400.

„A existat o întârziere cauzată de noul coronavirus, dar planurile noastre (n.r. - privind activarea sistemelor rusești S-400) continuă”, a declarat Ibrahim Kalin, purtător de cuvând al președintelui Erdogan, potrivit publicației Daily Sabah.

Acesta a adăugat că Erdogan i-a transmis omologului său american Donald Trump, în mai multe rânduri, că Turcia este interesată, în paralel, și de achiziționarea sistemelor Patriot.

E posibil ca Turcia să caute o soluție de compromis pentru a ameliora relația sa cu Washingtonul după ce SUA au exclus Ankara din programul F-35 ca urmare a achiziționării sistemelor rusești S-400. Totodată, Turcia va intra, potrivit legislației americane, sub incidența sancțiunilor economice ca urmare a achiziționării echipamentelor militare ruse.

 

Turcii insistă cu activarea sistemelor rusești S-400

 

Amintim că, publicația noastră DefenseRomania a scris încă din 24 aprilie despre decizia Turciei de a nu renunța la activarea sistemelor rusești S-400 pe care Ankara le-a achiziționat din Federația Rusă.

Atunci, oficialii turci au declarat că vor amâna punerea în funcţiune a sistemelor ruseşti S-400, programată să aibă loc luna aceasta, precizând că această decizie a fost luată pe fondul apariţiei unor complicaţii generate de pandemia COVID-19. 

SUA au  transmis în repetate rânduri Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu sistemele NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru 'secretele' tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

Ca urmare a deciziei Turciei, Ankara a fost exclusă din programul F-35.

CITEȘTE ȘI: Criza rachetelor S-400. Rusia ar putea furniza Turciei un lot suplimentar de sisteme de apărare

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy