Cooperare inedită într-un proiect destinat creșterii rezilienței tinerilor în fața campaniilor de dezinformare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Consorțiul format din New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu derulează proiectul ”Investments in a Safer Future”.

Acesta a fost selectat de Divizia de Diplomație Publică a NATO în cadrul apelului de proiecte intitulat “Increasing Societal Resilience: Innovative Ways to Counter Disinformation and Hostile Information Activities”, ce urmărește să crească reziliență statelor NATO în fața campaniilor de dezinformare.

1. -imagine fara descriere- (new-strategy-center_92166100.jpg)

Proiectul reunește studenți de la Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu și studenți de la mai multe facultăți din cadrul Universității de Vest din Timișoara într-un cadru non-formal, ce presupune mai multe activități ce au ca scop sporirea rezilienței tinerilor în fața campaniilor de dezinformare. Activitățile de până acum din cadrul inițiativei au presupus evaluarea atât a nivelului de cunoștințe privind activitatea NATO, cât și a potențialelor vulnerabilități la campaniile de dezinformare ce vor să submineze încrederea în valorile democratice și coeziunea la nivelul NATO. În primele două etape ale proiectului, au fost aplicate chestionare grupului-țintă din cadrul Universității de Vest din Timișoara, urmate de un focus-grup în care subiectele au fost aprofundate. Mai apoi, în a treia etapă a inițiativei, tinerii cadeți din Sibiu au fost instruiți să faciliteze un transfer de cunoștințe utile către colegii din Timișoara.

2. -imagine fara descriere- (cadeti_62899200.jpg)

Foto: Cadeții din cadrul Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, în timpul startului proiectului ”Investments in a Safer Future”, 23 noiembrie 2021

Etapa finală de implementare a proiectului ”Investments in a Safer Future” va avea loc sâmbătă, 11 decembrie, la Timișoara, când un grup de cadeți din cadrul Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” vor susține un seminar cu mai multe module pentru 45 dintre colegii lor de la Universitatea de Vest din Timișoara. Tineri de aceeași vârstă, dar cu preocupări profesionale diferite, vor putea împărtăși informații despre NATO și cooperarea dintre aliați, vor învăța cum să poată recunoaște mai bine știrile false și acțiunile de propagandă ostilă, într-un cadrul interactiv ce-i va ajuta să dezvolte un aparat critic și să conștientizeze mai bine proveniența și obiectivele campaniilor de dezinformare.

New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu  doresc să contribuie prin acest proiect și la instruirea viitorilor lideri din zona civilă și militară prin diseminarea informațiilor privind aportul NATO la sporirea securității României și a întregului Flanc Estic, investițiile în domeniul apărării fiind de fapt investiții într-un viitor mai sigur, care să asigure prosperitate și securitate regiunii noastre.

Proiectul este, totodată, și un exemplu al cooperării între mediul academic civil și militar, reprezentat de Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre, dar și între mediul academic și zona de expertiză non-guvernamentală, reprezentată de New Strategy Center, pentru creșterea rezilienței societale în față agresiunilor de tip informațional, mai ales pe segmentul tinerei generații.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel