Concluzia reiese chiar din datele prezentate de Serviciul Federal de Statistică al Rusiei (Rosstat), potrivit unui articol de la sfârșitul lui aprilie al Moscow Times.
În 2024, deficitul de forță de muncă în Rusia a ajuns la 7,6% din numărul total de persoane angajate, reprezentând 2,2 milioane de persoane din 27,2 milioane. Acest nivel ridicat a devenit un anti-record pentru întreaga perioadă de observații din 2008, conform proiectului „Dacă vom fi preciși”, cu referire la datele Rosstat. Valoarea este de două ori mai mare decât în 2020 (3,7%) și a depășit semnificativ nivelul din 2022 (5,4%).
Cea mai mare nevoie de forță de muncă a fost înregistrată în rândul șoferilor (216 mii de persoane), muncitorilor industriali și mecanicilor (166 mii), inginerilor (141 mii), constructorilor și muncitorilor generaliști (112 mii) și operatorilor de utilaje (101 mii). Raportat la numărul total de lucrători, deficitul este deosebit de acut în agricultură, silvicultură și pescuit – peste 15% din locurile de muncă rămân vacante. O lipsă importantă de personal se observă și în rândul muncitorilor necalificați din industrie și construcții - aproximativ 13%.
Cea mai tensionată situație pe piața muncii a fost observată în Sevastopol (16,3%), Districtul Autonom Ciukotka (12,1%), Regiunea Kamceatka (11,9%), Regiunea Moscova (11%) și Regiunea Magadan (10,7%). Chiar și orașele mari se confruntă cu o lipsă de forță de muncă: la Moscova este de 9,4%, la Sankt Petersburg – 8,3%.
Este remarcabil că trei (Ciukotka, Kamceatka și Magadan) dintre marile regiuni menționate sunt în Orientul Îndepărtat, iar una (Sevastopol) în Crimeea, ceea ce ar putea semnifica că mobilizarea acolo a fost la o scară mai mare decât în alte părți ale Federației Ruse.
Pe de altă parte, în regiunile sărace deficitul de personal, practic, nu se resimte: în Ingușetia este de 0,4%, în Cecenia - 1,1%, în Daghestan - 2,1% și în Tuva - 3%.
Conform unui sondaj realizat în rândul companiilor, publicat de Banca Centrală a Rusiei la mijlocul lunii aprilie, nivelul forței de muncă în primul trimestru al anului 2025 se menține la un nivel apropiat de minimul istoric înregistrat în trimestrele al treilea și al patrulea ale anului 2024. Potrivit Băncii Centrale, companiile producătoare se confruntă cu cele mai mari dificultăți în recrutarea de angajați. Există, de asemenea, o lipsă acută de companii care au nevoie de lucrători calificați și de organizații care se bazează pe locuri de muncă care implică munca fizică.
Agravarea crizei de personal este direct legată de consecințele războiului de amploare împotriva Ucrainei, lansat de Vladimir Putin în 2022. În primul an de ostilități, au fost mobilizați aproximativ 300 de mii de bărbați apți de muncă. În același timp, conform diferitelor estimări, între 650.000 și 1,1 milioane de oameni au părăsit țara, protestând împotriva politicilor Kremlinului și fugind de mobilizare.
În următorii doi ani, recrutarea a peste 700.000 de oameni în armată nu a făcut decât să înrăutățească situația. Astfel, potrivit lui Vladimir Putin, în 2023, peste 300 de mii de ruși au semnat contracte cu Ministerul Apărării. Iar în 2024, potrivit vicepreședintelui Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, numărul unor astfel de contracte s-a ridicat la aproape 440 de mii.
La congresul Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia, desfășurat pe 18 martie, președintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut că Rusia se va confrunta cu o lipsă de forță de muncă timp de ani de zile și că nu va fi posibilă rezolvarea acesteia prin migrație, potrivit agenției de presă ruse RBK.
„Potrivit experților, în următorii ani Rusia se va confrunta cu o lipsă obiectivă de personal calificat. Și cu siguranță, aceasta nu poate fi acoperită prin migrația forței de muncă, import de forță de muncă slab calificată din străinătate”, a adăugat Putin.
El a subliniat că această abordare nu va rezolva problema. „Avem nevoie de abordări diferite”, a spus el. În special, a afirmat că multe sectoare ale economiei, inclusiv cel social și industrial, vor necesita modernizare, introducerea calcului de date și a roboților.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News