Componente din noile Hermes 900 Starliner ale Elveției, fabricate în România. Elbit a dezvoltat o versiune specială a dronei (Video)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona Hermes 900 StarLiner, dezvoltată de Elbit pentru Elveția. Foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
Drona Hermes 900 StarLiner, dezvoltată de Elbit pentru Elveția. Foto: DefenseRomania

Gigantul israelian Elbit Systems a dezvoltat o versiune specială pentru nevoile Armatei elvețiene a dronei Hermes 900. E vorba de Starliner, iar componente ale UAV-ului au fost fabricate în România de grupul israelian.

În cadrul unui eveniment ce a avut loc la finalul săptămânii trecute, Armata elvețiană a primit oficial primele două drone Hermes 900.

Ceremonia, la care a luat parte și DefenseRomania, a avut loc la Baza Aeriană Emmen, situată la aproximativ 80 de kilometri de Zurich.

Elveția deține așadar două drone Hermes 900 Starliner dintr-un total de 6 UAV-uri pe care cei de la Elbit le vor livra. Starliner  a fost dezvoltat special pentru nevoile forțelor armate elvețiene.

Oficialii Armatei Elveției ne-au declarat că oferta celor de la Elbit a fost cea mai bună soluție tehnică pentru forțele armate.

Colonelul elvețian Walser Gion, șeful forțelor întrunite ale Armatei elvețiene, a subliniat că deși s-a optat pentru UAV-uri neînarmate, nu exclude posibilitatea ca, pe viitor, să se monteze echipamente care să permită înarmarea aeronavelor.

Specialiștii Elbit vor furniza suport tehnic pentru sistemul de drone, direct, la Baza Aeriană Essen. Sprijinul tehnic se va face atât direct de compania israeliană, cât și prin intermediul unor subcontractori.

Demonstrație a unei drone Hermes 900 Starliner și aterizarea UAV-ului, prezentare care a avut loc la Baza Aeriană Emmen din Elveția. Video: DefenseRomania

 

 

Elbit produce în România componente pentru toate dronele sale pe care le vinde la nivel mondial

 

Totodată, trebuie precizat că unele componente din noile drone Hermes 900 Starliner dezvoltate pentru Elveția au fost fabricate în România la facilitățile pe care Elbit le deține în țara noastră. 

Elbit produce în România părțile componente la Bacău ale dronelor sale pe care le vinde la nivel mondial, în cele două facilități pe care le deține în orașul din nord-estul României, fără însă să facă asamblare, dar a anunțat că va deschide o linie de asamblare în țară pe care o va transforma în hub regional în cazul în care România va alege UAV-uri fabricate de gigantul israelian. Elbit deține și o facilitate în Măgurele.

Amintim că în licitația relansată de MApN pe data de 16 august pentru achiziționarea de UAV-uri pentru Armata română, propunerea Elbit e Watchkeepr X, produse în România. Wathkeeper X sunt dezvoltate pe platforma Hermes 450, pentru Armata britanică. Versiunea pe care israelienii o propun României e îmbunătățită și dispune de senzori noi.

Cât ar dura până când România ar primi primele drone Hermes 450?

Reprezentanții companiei Elbit, care s-au ocupat furnizat Elveției sistemul Hermers 900 Starliner arată că, de la momentul semnării contractului cu elvețienii, primele drone au fost gata în aproximativ 18 luni. Dat fiind faptul că UAV-urile Hermes 450 includ o tehnologie mai puțin sofisticată decât cele livrate Elveției, aceștia estimează că timpul de livrare ar trebui să fie mai mic.

 

Despre Hermes 900 Stariner dezvoltate special pentru Elveția, cu componente fabricate în România

 

În privința specificațiilor, e important de subliniat că Armata Elveției a dorit un motor care să dețină o autonomie crescută. De asemenea, elvețienii au cerut o dronă care să fie capabilă să opereze în condiții dificile din punct de vedere al comunicațiilor. Soluția celor de la Elbit a avut în vedere geografia Elveției și relieful muntos, caracteristic pentru marea parte a țării.

Dronele cântăresc 1.600 kg și pot transporta 450 kg sarcină utilă. Starliner are o viteză maximă de 260 km/h și o autonomie de 24 de ore.

Totodată, pe Hermes 900 Starliner Elbit a inclus montarea a numeroase echipamente de tip Data Link, care au împânzit practic teritoriul Elveției.

Costul pentru cele 6 drone Hermes 900 Starliner este de aproximativ 290 de mil. franci elvețieni. 

CITEȘTE ȘI: Un comandant britanic de UAV-uri explică de ce dronele propuse României domină clasa II. „Watchkeeper X, superior versiunii Marii Britanii”

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel