O companie americană a furnizat echipamente IT către producătorul de sisteme rusești de apărare aeriană S-400

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania americană de tehnologie Extreme Networks, în ciuda sancțiunilor impuse industriei ruse de apărare, a furnizat echipamente de rețele informatice producătorului rus de sisteme de rachete antiaeriene S-400, se arata într-o anchetă a agenţiei de presă Reuters.

Rușii nu au ales întâmplător compania americană, susțin experții consultați de Reuters.

 

De când Rusia a anexat Crimeea în 2014, companiilor americane le-a fost interzis să facă afaceri cu companiile din sectorul militar industrial rus. Cu toate acestea, MMZ Avangard, o companie rusă de stat, care produce rachete pentru sistemul de apărare aeriană S-400, a găsit o cale prin care să intre în posesia unor echipamente IT occidentale.

Rușii nu au ales întâmplător Extreme Networks: softurile produse de compania americană nu necesită actualizări frecvente, ”funcționează fără a avea nevoie de licență și nu trebuie să fii conectat la internet pentru a le utiliza”, remarcă un expert intervievat de Reuters.

Reuters aminteşte că statele occidentale, în frunte cu SUA, au impus sancţiuni Turciei şi chiar au exclus această tară din programul F-35, în anul 2019, după ce Ankara a semnat un acord cu Rusia pentru achiziţia de sisteme S-400.

În timp ce Statele Unite impuneau sancţiuni economice uzinei MMZ Avangard, o companie americană de tehnologie cotată la bursă, Extreme Networks (EXTR.O), furniza către această echipamente de rețea pentru sistemele sale IT.

Potrivit publicației, în perioada 2017-2021, MMZ Avangard (Uzina de Construcții de Mașini din Moscova) a achiziționat echipamente de la Extreme Networks pentru sistemele sale IT, în valoare de peste o jumătate de milion de dolari. Jurnaliștii Reuters au obținut aceste informații din mai multe documente, dar din și interviuri cu angajați ai companiei americane.

Rusia a cumpărat switch-uri de mare viteză, componente de bază ale rețelelor IT, iar tranzacțiile au fost realizate prin intermediul unei companii înregistrate în regiunea Moscovei.

În aprilie, la șase săptămâni după invazia Rusiei în Ucraina, un angajat al Extreme a depus o reclamaţie, care a fost analizată de jurnaliștii de la Reuters.

Acesta susține că echipamentele companiei americane sunt folosite "pe navele de război rusești în sistemele de comunicații". Extreme Networks a declarat pentru Reuters că acuzația a fost făcută de un angajat care a fost concediat "pentru performanțe nesatisfăcătoare" la locul de muncă. Astfel, compania Extreme Networks a lăsat să se înţeleagă că angajatul a depus plângerea pentru a se răzbuna.

De asemenea, reprezentanţii companiei au declarat că au efectuat o anchetă internă și nu au găsit nicio neregulă.

Raportul privind modul în care Extreme Networks a furnizat componente IT către MMZ Avangard se bazează pe interviuri realizate cu trei persoane care au furnizat informaţii despre vânzarea componentelor, precum și pe o analiză Reuters a unor documente care datează de mai bine de cinci ani, până în 2021.

Documentele includ rapoarte ale vânzărilor companiei și schimburi de e-mailuri între angajații Extreme Networks, clienți și distribuitori.

Reuters scrie că investigația să a arătat că Occidentul ar fi interzis exporturile de înaltă tehnologie către Rusia în încercarea de a submina industria sa de apărare, dar furnizarea de componente IT către clienții ruși a continuat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel