Cum se desfăşoară o campanie de recrutare în spionaj pe social media (Video): CIA vrea să intre în casele chinezilor nemulţumiţi de politica Beijingului

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Videoclipurile CIA vizează recrutarea oficialilor chinezi și „furtul de secrete''. Sursa foto: Reddit.
Videoclipurile CIA vizează recrutarea oficialilor chinezi și „furtul de secrete''. Sursa foto: Reddit.

CIA a publicat online o serie de materiale video care fac parte din eforturile de recrutare a funcționarilor chinezi nemulțumiți de corupția și represiunea politică de acasă. Materialele video în limba chineză, realizate cu multă ingeniozitate, prezintă un funcționar de nivel mediu în slujba unui șef corupt și bogat, iar un alt videoclip prezintă un funcționar de rang înalt îngrijorat că va fi prins într-una dintre acțiunile anticorupție ale liderului chinez Xi Jinping.

CIA a lansat joi două videoclipuri pe rețelele de socializare prin care invită oficialii chinezi dezamăgiți de politica Beijingului să spioneze pentru Statele Unite, încercând să profite de corupția și represiunea guvernamentală din China. 

Videoclipurile, intitulate „De ce am contactat CIA: pentru a prelua controlul asupra destinului meu” și „De ce am contactat CIA: pentru o viață mai bună”, au fost postate pe YouTube și pe alte platforme de social media.

În ambele materiale video, oficialii sunt apoi prezentați contactând CIA pentru a scăpa din situația dificilă în care se află. Videoclipurile conțin informații cu privire la modul în care se poate contacta CIA în condiții de siguranță prin intermediul dark web-ului.

Într-o declarație făcută joi și citată de New York Times, directorul CIA, John Ratcliffe, a declarat că noile videoclipuri au ca scop „recrutarea oficialilor chinezi care să furnizeze secrete".

 

CIA speră că materialele video îi vor convinge pe chinezi să spioneze pentru S.U.A

 

„Agenția noastră trebuie să continue să răspundă la această amenințare cu urgență, creativitate și curaj, iar aceste videoclipuri sunt doar unul dintre modurile în care facem asta”, a afirmat directorul CIA.

În urmă cu șase luni, CIA a difuzat un videoclip în limba mandarină care explica cum se poate ajunge în siguranță la CIA folosind „dark web”, o parte a internetului accesibilă doar cu software specializat. Videoclipul a fost vizionat de 900 000 de ori, au declarat oficialii agenției.

Deși le este dificil să vorbești deschis datorită guvernului autoritar al Chinei, tot mai mulți chinezi se oferă să împărtășească informații prin intermediul „dark web”, a declarat un oficial CIA.

„Dacă nu ar funcționa, nu am face mai multe videoclipuri”, a spus oficialul. „Vrem ca cetățenii chinezi să știe că avem întotdeauna o ușă deschisă pentru ei”.

Oficialul CIA a declarat că agenția este interesată de o mare varietate de informații din China dincolo de spionajul tradițional, inclusiv științe avansate, tehnologie militară și cibernetică, precum și date și secrete de politică externă.

CIA a recurs la metode similare în trecut şi în cazul Rusiei. Materialele video seamănă cu cele difuzate în mediul online în ultimii ani, care vizau funcționari ruși nemulțumiți de corupție și de războiul din Ucraina, despre care CIA a afirmat că au fost eficiente în recrutarea de noi surse.

În februarie, Rusia a răspuns videoclipurilor de recrutare în limba rusă ale CIA cu propriile sale videoclipuri, în încercarea de a-i convinge pe „patrioții” americani să împărtășească secrete cu serviciile de spionaj rusești.  

Oficialii americani au avertizat că ofițerii de informații chinezi și ruși speră să profite de reducerile de personal federal operate de administrația Trump. Speranța lor este să recruteze angajați ai CIA și ai altor agenții de spionaj americane cărora li s-au oferit recent compensații pentru a spiona pentru Beijing și Moscova.

În cadrul audierilor sale de validare în funcţia de şef al CIA, din ianuarie 2025, John Ratcliffe a declarat că, sub conducerea să, agenţia americană de intelligence își va intensifica atenția asupra „amenințărilor reprezentate de China și de Partidul Comunist Chinez aflat la putere”.

Ratcliffe a declarat că prioritatea strategică principală a SUA este confruntarea cu expansiunea Chinei și le-a spus celor prezenți că CIA își va concentra mai mult eforturile asupra activității de spionaj la nivel uman sau asupra obținerii de informații direct de la persoane.

China a fost, de asemenea, acuzată că desfășoară o amplă campanie de spionaj în SUA, cu scopul de a fura secrete tehnologice, militare și industriale.

Potrivit unui studiu privind incidentele de spionaj desfășurate de China, începând cu anul 2000, întocmit de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, acestea implică hacking, obținerea de secrete din surse umane și campanii de influențare a opiniei publice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel