China testează o navă experimentală cunoscută sub numele de ekranoplan, un hibrid între un avion și o navă care zboară la câțiva metri deasupra suprafeței mării folosind efectul de sol.
Practic, stratul de aer dintre aripa ekranoplanului și suprafața apei este comprimat, ceea ce duce la o creștere a presiunii sub aripi. Acest lucru oferă mai multă portanță la o viteză mai mică și cu un consum redus de energie comparativ cu zborul la altitudine mare.
Noua aeronavă a fost filmată de-a lungul coastei Mării Bohai și, datorită aspectului său impunător și asemănării cu „monstrul sovietic din Marea Caspică”, a fost deja poreclită „Monstrul Mării Bohai”.
Ekranoplanul, un proiect abandonat de sovietici, redescoperit de chinezi
Ekranoplanul sovietic "Lun" - wikipedia
Ekranoavioanele nu sunt nimic nou. Uniunea Sovietică le-a folosit în timpul Războiului Rece pentru a transporta rapid trupe și arme, având avantajul de a fi aproape complet invizibile pe radar, datorită altitudinii foarte scăzute la care zburau.
Astăzi, tehnologia revine în atenția publicului, dar într-o formă mult mai avansată. Modelul chinezesc are aripi masive cu flotoare, o coadă în V conectată și un fuzelaj aerodinamic cu uși laterale pentru încărcarea mărfurilor sau evacuarea echipajului. Avionul ar putea fi folosit pentru logistică, căutare și salvare și chiar recunoaștere navală sau război antisubmarin.
Cea mai mare necunoscută rămâne sistemul său de propulsie. Se speculează că va fi vorba de motoare cu reacție, dar există și presupuneri că va fi un sistem hibrid-electric. Experții subliniază că o astfel de combinație ar putea permite atingerea unor viteze mari (peste 500 km/h).
Spre exemplu, în cazul navei-ekranoplan "Lun", din epoca sovietică, erau necesare 8 motoare cu turbofan pentru a genera suficientă viteză de deplasare înainte pentru a ridica vehiculul de 340 de tone.
Interesant este că și SUA au lucrat la propriul ekranoplan, numit "Liberty Lifter", care ar servi la transportul rapid de mărfuri și trupe peste Oceanul Pacific.
Totuși, DARPA a anunțat în iunie că a oprit proiectul "Liberty Lifter"(Foto). Rezultatele etapelor finalizate ale inițiativei vor fi utilizate ca punct de plecare pentru alte aeronave de generație următoare, dezvoltate în baza unor „tehnologii de construcție mult mai eficiente”.
"Credem că descoperirile noastre validează ipoteza pe care o aveam la început: se pot construi platforme care zboară semnificativ mai ieftin și în mult mai multe locații decât o facem astăzi”, a declarat Christopher Kent, managerul programului "Liberty Lifter" al DARPA.
Analiștii văd, de asemenea, apariția ekranoplanului chinezesc ca pe un mesaj psihologic către Occident.
„China investește într-o gamă largă de sisteme experimentale, bazându-se pe faptul că cel puțin unele dintre ele se vor dovedi utile”, spune expertul militar Justin Bronk. În timp ce tensiunile din regiune, în special în jurul Taiwanului, continuă să crească, este posibil ca această aeronavă să nu intre imediat în uz operațional, dar demonstrează clar ambiția Chinei: tehnologică, tactică și simbolică.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News