China denunță modul în care Japonia a „păcălit” interdicția de a deține portavioane pentru F-35: SUA uită lecțiile istoriei WWII (Video)

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Un F-35B american al USMC, operând de pe nava japoneză Izumo. Sursă foto: U.S. Marines
Un F-35B american al USMC, operând de pe nava japoneză Izumo. Sursă foto: U.S. Marines

După finele celui de-al Doilea Război Mondial, Japoniei i s-a interzis să dețină arme ofensive, prevedere care se răsfrânge și în domeniul naval, japonezilor fiindu-le interzisă deținerea de nave ofensive.

Azi lucrurile stau total diferit față de situația militară și geostrategică de acum mai bine de șapte decenii. Japonia e unul dintre cei mai importanți aliați ai SUA și un factor de stabilitate în contextul tensiunilor din regiune.

După încheierea războiului Japoniei i s-a interzis să dețină arme ofensive iar insistența Washingtonului, Constituţia Japoniei interzice utilizarea războiului pentru rezolvarea disputelor cu alte state.

Japonia de azi e însă cu totul alta față de imperiul beligerant care a atacat America la Pearl Harbor în 7 decembrie 1941.

 

F-35B ale USMC, operațiuni militare de pe nava japoneză JS Izumo. E pentru prima dată după al Doilea Război Mondial când avioane americane operează de pe o navă japoneză

 

Iar ceea ce acum șapte decenii și jumătate părea de neînchipuit s-a întâmplat. În cursul săptămânii trecute, mai multe avioane F-35B, cu decolare pe distanță scurtă și aterizare verticală, au operat de pe o navă japoneză.

E vorba de nava portelicopter JS Izumo, care a fost modificată special pentru a opera avioane F-35B

 

Au fost primele avioanele americane care au decolat de pe o navă japoneză, de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Avioanele aparțineau United States Marine Corps (USMC).

Cert e că Japonia este în curs de a achiziționa nu mai puțin de 105 avioane în versiunea F-35A (cu decolare și aterizare clasică) și 42 de avioane în versiunea F-35B. Acestea vor opera pe așa-numitele portelicoptere JS Izumo și JS Kaga.

 

China denunță modul prin care Japonia „a păcălit” interdicția de a deține portavioane și acuză SUA că nu au învățat „lecțiile istoriei”

 

2. F-35B amer... (f-35-izumo-sua-japonia_07245100.jpg)

F-35B american, operând de pe nava japoneză Izumo. Sursă foto: Un F-35B american al USMC, operând de pe nava japoneză Izumo. Sursă foto: Japan Maritime Self-Defense Force

Evenimentul istoric de săptămâna trecută a produs valuri la Beijing. China s-a arătat îngrijorată de modificările aduse navelor japoneze pentru a putea opera avioane. Deci, practic, transformarea lor în portavioane.

Global Times, entitate media controlată de regimul de la Beijing, abordează subiectul într-un articol publicat pe site. De precizat că articolul e preluat și de site-ul oficial al Ministerului Apărării din China.

„Japonia are cum, de facto, în dotare, un portavion. E primul de când această țară a provocat dezastrul global în cel de-al Doilea Război Mondial, iar după ce a fost învinsă s-a luat decizia să nu mai dețină arme ofensive”, amintește publicația chineză.

Sursa citată precizează că acest lucru s-a întâmplat cu ajutorul Statelor Unite și decizia este una „periculoasă”.

Global Times îl citează pe expertul militar chinez Yang Xiyu, cercetător senior în cadrul China Institute of International Studies din Beijing.

Permițând Japoniei să dezvolte și să opereze portavioane, SUA își urmăresc mai degrabă interesele pe termen scurt, uitând lecțiile pe care i le-a predat istoria”, a precizat expertul chinez, cu referire directă la evenimentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Expertul chinez a conchis că din acest moment Japonia devine capabilă să susțină operațiuni militare, inclusiv atacuri, la distanță mare de teritoriul ei.

Precizăm că în următoarea perioadă vor fi finalizate modificările și pentru nava portelicopter Kaga, o nouă navă de pe care japonezii vor putea opera avioane F-35B.

3. Nava japon... (izumo_42266200.jpg)

Nava japoneză Izumo. Sursă foto: Japan Maritime Self-Defense Force

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel