Cercetătorii US Army au creat o armură ușoară din plastic dur

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Cercetătorii armatei americane au creat o armură din plastic ușoară, care poate fi folosită ca bază pentru dezvoltarea de noi protecții pentru corp, pentru căștile de luptă avansate, pentru plăcile balistice și chiar pentru vehicule de luptă, transmite defenceblog.

Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo, finanțați de Army Research Office (ARO), au creat un plastic ușor care este de 14 ori mai puternic și de opt ori mai ușor (mai puțin dens) decât oțelul și ideal pentru a absorbi impactul gloanțelor și al altor proiectile, potrivit unui comunicat al US Army.

Rezultatele cercetării sunt publicate în revista ACS Applied Polymer Materials.

„Materialul este rigid, puternic și dur”, a spus dr. Shenqiang Ren, profesor la Departamentul de Inginerie Mecanică și Aerospațială, membru al Universității din Buffalo și autorul principal al lucrării. „Ar putea fi aplicat vestelor, căștilor și altor tipuri de armuri pentru caroserie, precum și armurilor pentru nave, elicoptere și alte vehicule”, a mai spus acesta.

Cea mai mare parte a materialului este o versiune suprapusă de polietilenă (cel mai obișnuit plastic) numită polietilenă cu greutate moleculară ultrahigh sau UHMWPE, care este utilizată pentru fabricarea de produse precum șoldurile artificiale și penelor de chitară.

S-au inspirat din natură

 (w670)

Atunci când au conceput UHMWPE, cercetătorii au studiat modul în care moluștele crează perlele prin aranjarea unei forme de carbonat de calciu într-o structură care seamănă cu cărămizile care se întrepătrund. Ca și perlele, cercetătorii au proiectat materialul pentru a avea o carcasă exterioară extrem de dură, cu un suport interior mai flexibil, capabil să se deformeze și să absoarbă șocurile de la proiectile.

„Spre deosebire de armuri din oțel sau ceramică, UHMWPE poate fi mai ușor de turnat sau modelat în forme complexe, oferind o protecție versatilă atât pentru soldați, cât și pentru vehicule și alte active ale Armatei”, a spus dr. Evan Runnerstrom, manager de program, design de materiale, ARO.

Aceasta este ceea ce este cunoscută sub numele de armură moale, în care materialele moi, dar strâns țesute creează ceea ce este în esență o plasă foarte puternică capabilă să oprească gloanțele. KEVLAR este un exemplu binecunoscut.

Conductivitate termică

 

Materialul pe care echipa de cercetare l-a dezvoltat are și o conductivitate termică ridicată. Această abilitate de a disipa rapid căldura o ajută în continuare să absoarbă energia gloanțelor și a altor proiectile.

Echipa a experimentat UHMWPE adăugând nanoparticule de silice, descoperind că fragmente minuscule de substanță chimică ar putea îmbunătăți proprietățile materialului și ar putea crea o armură mai puternică.

Vezi și: US Army începe testarea noului sistem anti-drone BLADE

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel