Ce împiedică Europa să aibă o industrie navală puternică: Sentimentele naţionaliste, obstacol major pentru ca marile companii să dezvolte proiecte comune

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Compania Naval Group lansează a doua fregată de luptă și intervenție pentru Marina elenă. Sursa foto: Naval Group
Compania Naval Group lansează a doua fregată de luptă și intervenție pentru Marina elenă. Sursa foto: Naval Group

Aspirațiile Europei de a avea o industrie constructoare de nave militare solidă și competitivă la nivel mondial se confruntă cu obstacole majore, după cum a subliniat șeful Statului Major al Marinei franceze, amiralul Nicolas Vaujour. În cadrul unei audieri parlamentare recente, Vaujour a evidențiat nevoia urgentă de coordonare între numeroasele șantiere navale de pe continent, argumentând că situația actuală fragmentată împiedică capacitatea Europei de a obține contracte avantajoase pe piața de export.

Potrivit lui Vaujour, Europa găzduiește aproximativ 14 șantiere navale concurente, un număr pe care îl consideră nesustenabil. În scenariul său „ideal”, acest număr ar fi redus la doar trei sau patru actori importanți, capabili să se întreacă în mod eficient, concentrându-se în primul rând pe câștigarea cotei de piață în afara continentului.

Mult mediatizatul joint-venture Naviris, înființat în 2020 între Fincantieri din Italia și Naval Group din Franța, a fost văzut ca un prim pas către această consolidare navală europeană. Cu toate acestea, Vaujour a recunoscut cu sinceritate că Naviris „din păcate, nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor”, potrivit Defense News.

Deși societatea a obținut o parte dintr-un contract în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru modernizarea fregatelor franco-italiene din clasa Horizon în 2023, succesul său în căutarea oportunităților comerciale internaționale și în impulsionarea consolidării industriei a fost extrem de evaziv.

 

Strategii navale divergente: Franța vs. Italia subminează unitatea europeană

 

Un obstacol principal identificat de Vaujour este lipsa generalizată a unei strategii navale europene unificate. Fiecare țară în parte se agață de agendele sale industriale naționale, ceea ce face dificilă conlucrarea. Amiralul a menționat şi provocarea politică inerentă: „dacă trebuie să alegem între Naval Group și Fincantieri, este evident că vom alege Naval Group. Și când ești în Italia, bineînțeles că se spune Fincantieri”. Acest sentiment naționalist, combinat cu dorința de a proteja activitatea industrială regională, face improbabile inițiativele de consolidare conduse de guvern.

În plus, diferențele strategice fundamentale dintre actori-cheie precum Franța și Italia adâncesc această prăpastie. Vaujour a menționat abordările „foarte, foarte diferite” ale acestora în ceea ce privește construcția navală și dimensiunea navelor. Franța prefera din ce în ce mai mult fregatele mai mici, exemplificate de noua sa Frégate de Défense et d'Intervention (FDI), care are un deplasament de 4.500 de tone.

În comparație, noua navă de patrulare offshore PPA a Italiei cântărește 7.000 de tone, iar distrugătorul DDX are o capacitate formidabilă de 14.000 de tone. Franța consideră că navele sale FDI sunt mai potrivite pentru marinele mai mici și mai ușor de operat, ceea ce le face o opțiune atractivă pentru export, în timp ce strategia Italiei implică construirea unei flote naționale mari, cu scopul de a revinde navele pentru a îndeplini rapid comenzile primite pentru export.

 

Şantierele navale europene: Nevoia urgentă de optimizare și cooperare

 

Pentru a depăși provocarea legată de termenul de execuție, care este adesea prima întrebare adresată de potențiali cumpărători precum Norvegia, Suedia și Danemarca, Franța explorează conceptul de a comanda „corpuri goale” de la Naval Group. Acest lucru ar permite ca fregatele să fie disponibile imediat pentru export sau integrate în flota franceză în cazul în care nu apare niciun cumpărător.

Deși această idee câștigă teren în cadrul Naval Group și al Direcției Generale pentru Armament, asigurarea finanțării necesare din partea Ministerului de Finanțe rămâne un obstacol. Șantierul naval Lorient al Naval Group produce în prezent un FDI pe an, dar are capacitatea de a dubla această rată de productie.

În ciuda provocărilor, Franța urmărește în mod constant oportunitățile pe care le are la export. Un acord de parteneriat recent între Naval Group și compania norvegiană Kongsberg face referire la o potențială vânzare de fregate FDI către Marina Regală Norvegiană, existând acorduri de partajare a muncii în cazul în care Franța ar câștiga licitația în fața unor proiecte britanice, germane și italiene.

Calea către o industrie europeană constructoare de nave militare mai competitivă, asemănătoare succesului Airbus în sectorul aerospațial, pare să depindă de disponibilitatea companiilor de a fuziona.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel