Ce este FrankenSAM? Ucraina anunță prima utilizare cu succes a unui nou tip de sistem de rachete (Video)

S.I. Catalin |
Data publicării:
In cadrul programului FrankenSAM, inginerii militari ucraineni au reușit să combine lansatorul sistemului sovietic de rachete Buk (foto) cu rachetele americane Sea Sparrow. Sursa Foto: Air Command West).
In cadrul programului FrankenSAM, inginerii militari ucraineni au reușit să combine lansatorul sistemului sovietic de rachete Buk (foto) cu rachetele americane Sea Sparrow. Sursa Foto: Air Command West).

Pentru prima dată, apărarea aeriană ucraineană a folosit sistemul FrankenSAM împotriva dronelor inamice. Oleksandr Kamîșkin, ministrul ucrainean al industriilor strategice, a declarat acest lucru în cadrul unui briefing ținut la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția. Sistemul a doborât o dronă kamikaze iraniană Shahed de la o distanță de 9 kilometri. Ministrul a adăugat că toate sistemele din proiectul FrankenSAM au fost deja utilizate. Oficialul ucrainean nu a menționat un anumit tip de sistem care a fost modernizat în cadrul proiectului FrankenSAM.

 

În cadrul proiectului FrankenSAM (o combinație a cuvintelor "Frankenstein" și "SAM" - n.r.), Statele Unite au ajutat Ucraina să obțină două tipuri de sisteme de rachete antiaeriene capabile să folosească rachete occidentale.

În special, a fost posibilă crearea unui sistem de apărare aeriană capabil să lanseze rachete AIM-9M Sidewinder. Sistemul antiaerian improvizat a fost construit cu ajutorul radarelor și al altor componente furnizate de SUA și de aliații ucraineni.

Colaborarea dintre inginerii americani și ucraineni a avut ca rezultat găsirea unei soluții tehnice care va permite sistemului de apărare antiaeriană Buk să lanseze rachete RIM-7. Statele Unite dispun de un număr mare de astfel de rachete antiaeriene, în timp ce numărul de rachete Buk disponibile inițial este deja limitat.

Americanii se așteaptă ca sistemul FrankenSAM să consolideze în mod semnificativ capacitățile sistemului ucrainean de apărare aeriană.

"Precizia sistemului a fost dovedită în condiții de luptă dificile", a declarat Kamyshin. "Acesta este un pas important pentru consolidarea capacităților de apărare aeriană ale Ucrainei".

Prin integrarea rachetelor occidentale, sistemele FrankenSAM rezolvă problema lipsei de muniție a Ucrainei pentru apărarea aeriană din epoca sovietică. Rusia este singura sursă de noi rachete compatibile.

Kamîșkin a subliniat că proiectul FrankenSAM "umple golurile esențiale existente în apărarea aeriană a Ucrainei", în timp ce Rusia continuă atacurile.

The New York Times a relatat în octombrie că primele FrankenSAM vor fi livrate Ucrainei în toamna anului 2023. Cu toate acestea, anunțul de față făcut astăzi de Kamîșkin este primul caz confirmat de utilizare a acestuia.

În total, Forțele Armate Ucrainene intenționează să modernizeze 17 astfel de sisteme, dar industria americană este capabilă să producă doar 5 lansatoare pe lună.

De asemenea, s-a raportat că, în cadrul programului, constructorii americani au reușit să integreze rachetele antiaeriene Patriot pe vechii sisteme sovietice de apărare antiaeriană.

Un nou "Frankenstein" antiaerian a fost capabil să lovească o dronă cu rachete americane. Testele au avut loc în zona de testare White Sands din New Mexico. Racheta a fost integrată atât pe un lansator, cât și conectata o stație radar de fabricație ucraineană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel