Capturarea navelor militare ucrainene de către Rusia. UE nu vrea să impună noi sancţiuni Moscovei

S.I. Catalin |
Data publicării:

Uniunea Europeană s-a declarat miercuri "extrem de preocupată" de "creşterea periculoasă" a tensiunilor între Rusia şi Ucraina în Marea Azov, dar nu ia în calcul noi măsuri pentru a sancţiona operaţiunea militară rusă împotriva navelor ucrainene

,,Suntem consternaţi de această utilizare a forţei de către Rusia care, într-un context de militarizare crescândă în regiune, este inacceptabilă", au declarat guvernele celor 28 de ţări ale UE într-o declaraţie publicată de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini după trei zile de discuţii, potrivit AFP.

Dificultăţile întâmpinate în redactarea acestei declaraţii comune stă mărturie serioaselor divergenţe dintre statele europene, au declarat pentru AFP surse diplomatice.

Adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei trebuie decisă în unanimitate de Cei 28.

,,Este prea devreme pentru a lua în calcul aşa ceva", a declarat pentru AFP una dintre aceste surse. Polonia a susţinut ideea de a impune noi sancţiuni, dar mai multe state, şi în special Franţa şi Germania, au considerat acest demers prematur.

Guvernele europene nu au exclus totuşi adoptarea de noi sancţiuni, precizează AFP. UE a impus sancţiuni economice Rusiei în iulie 2014.

,,Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape situaţia şi să acţioneze de manieră adecvată, în strânsă coordonare cu partenerii săi internaţionali", au avertizat ele în declaraţia lor.

Statele UE au cerut Rusiei "să asigure o trecere liberă şi fără obstacole prin strâmtoarea Kerci cu destinaţia şi dinspre Marea Azov, în conformitate cu dreptul internaţional".

De asemenea, declaraţia face apel la toate părţile să dea dovadă ,,de cea mai mare reţinere pentru dezamorsarea imediată a situaţiei".

,,În acest context, facem apel cu fermitate la Rusia să elibereze fără condiţii şi fără întârziere navele capturate, echipajul şi echipamentele lor", mai menţionează textul citat.

Uniunea Europeană a reamintit că "anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 rămâne o sfidare directă a securităţii internaţionale, cu grave implicaţii pentru ordinea juridică internaţională, care protejează unitatea şi suveranitatea tuturor statelor".

"Ne reafirmăm condamnarea acestei încălcări a dreptului internaţional", subliniază declaraţia.

"Construcţia podului din strâmtoarea Kerci constituie o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei", adaugă Cei 28.

"Uniunea Europeană reafirmă că susţine fără rezervă independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în interiorul frontierelor sale internaţional recunoscute", au conchis statele membre ale blocului comunitar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel