Bombardierele americane B-1B au ajuns în Marea Britanie pentru a întări apărarea NATO

Cătălin Costea |
Data publicării:

Bombardierele strategice americane au început să sosească la baza aeriană Fairford din Marea Britanie pentru a asigura “coloana vertebrală” a Bomber Task Force Europe 2023, în conformitate cu rotațiile planificate în sprijinul Comandamentului European al SUA și a eforturilor de descurajare întreprinse NATO.

 

Două aeronave B-1B Lancer care au decolat de la Baza Aeriană Dyess  a Aripii 7 Bombardiere  au intrat în teatrul european pe 23 mai, alăturându-se misiunilor Alianței de poliție aeriană și de protecție aeriană aflate deja în desfășurare în regiunea Mării Baltice.

Într-un comunicat din 24 mai al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, se precizează că rotația Bomber Task Force va include în cele din urmă patru bombardiere B1-B, celelalte de două aeronave sosind în cursul zilei de azi, 25 mai.

Odată cu aderarea la NATO a celor trei state baltice, în 2004, a fost înființată o capacitate de poliție aeriană a NATO la baza aeriană Šiauliai din Lituania. În 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, a fost stabilită o a doua prezență de poliție aeriană la Baza Aeriană Ämari din Estonia, în cadrul măsurilor de asigurare adoptate de NATO pentru aliații săi estici.

 

Bombardierul B-1B Lancer

 

Dezvoltat inițial de Rockwell International, acum Boeing Defence and Space, B-1B Lancer este bombardierul strategic cu rază lungă de acțiune al USAF.

Deși a  efectuând primul său zbor în 1974, B-1B a devenit operațional în 1986. Acesta are cea mai mare sarcină utilă internă dintre bombardierele actuale.

Din aproximativ 100 de aeronave construite, 67 sunt încă în serviciul de luptă, după ce Departamentul Apărării al SUA a trecut la reducerea numărului de B-1B ca măsură de economisire a costurilor. Prima aeronavă a fost retrasă din serviciu în august 2002 și se estimează că aeronava va fi menținută în serviciu cel puțin până în 2040.

B-1B nu mai este echipat cu arme nucleare, dar este capabil să transporte racheta de croazieră cu lansare aeriană AGM-86B (ALCM) și racheta de atac cu rază scurtă de acțiune AGM-69.

Aeronava are trei compartimente de arme interne și șase puncte de fixare externe sub fuzelaj, cu o sarcină utilă maximă internă pentru armament de 34 tone și o sarcină utilă maximă externă de 27 tone.

Sarcina utilă a armelor poate include  bombe JDAM de tipul GBU-31 bombe Mk84 de 900 kg de uz general, mine navale Mk62, 65, bombe de uz general Mk82 de 225 kg, muniții cu dispersie CBU-87, -89, -97, -103, -104, -105, rachete combinate aer-sol AGM-158 sau AGM-154, combinate în funcție de greutatea acestora.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel