Bloomberg arată că Serbia rămâne aliata Rusiei, dar nu o sprijină orbește. Vucic: Crimeea și Donbasul sunt ucrainene

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit Bloomberg, Serbia încearcă să se distanțeze de Rusia, deoarece conflictul din Ucraina dăunează relațiilor dintre cele două țări și comunicării dintre liderii lor. Agenția a anunțat acest lucru pe 18.01.2023, făcând referire la un interviu luat șefului statului sârb cu o zi mai înainte.

Președintele sârb, Aleksandar Vučić, în vârstă de 52 de ani, care a fost reales pentru un al doilea mandat în primăvara anului 2022, obișnuia să comunice în mod regulat cu omologul său rus, Vladimir Putin. Acesta a avut zeci de discuții cu Putin în ultimii ani. A luat chiar și lecții de limba rusă pentru a putea vorbi cu liderul de la Kremlin fără interpret. Dar, în timpul interviului, Vučić a spus că nu a mai vorbit cu Putin de mai multe luni.

“Am spus de la bun început că nu putem sprijini operația militară specială a Rusiei în Ucraina. Pentru noi, Crimeea este Ucraina, Donbas este Ucraina și așa vor rămâne”, a declarat Vučić marți la reședința sa din capitala Serbiei.

După cum a informat Bloomberg, Belgradul a încercat întotdeauna să-și echilibreze interesele geopolitice și economice între Est și Vest. Cu toate acestea, cuvintele lui Vučić indică o schimbare de ton. Refuzul Serbiei de a adera la sancțiunile impuse împotriva Rusiei a pus țara în fața presiunii crescânde din partea statelor occidentale.

Acestea cer Belgradului să rupă legăturile cuprinzătoare cu Moscova, în pofida faptului că situația din Ucraina a lovit economia sârbă și a dus la creșterea rapidă a inflației. 

 

Serbia primește gaz ieftin, dar nu sprijină orbește Rusia

 

Vučić a declarat de multe ori că obiectivul său final constă în aderarea Serbiei la UE. În același timp, el se opune acum restricțiilor antiruse ca urmare a refuzului Rusiei de a recunoaște independența Kosovo și a experienței izolării economice a Serbiei. Rusia vinde gaze naturale Serbiei la prețuri sub prețurile pieței, iar sârbii sunt destul de mulțumiți de acest lucru. Dar Belgradul nu sprijină orbește Moscova.

“Nu ne bucurăm întotdeauna de unele dintre pozițiile lor. În mod tradițional, avem relații bune, dar acest lucru nu înseamnă că susținem fiecare decizie sau majoritatea deciziilor care vin de la Kremlin”, a spus Vučić.

Din punct de vedere economic, Serbia cade treptat de pe orbita Rusiei. În prezent, Federația Rusă reprezintă aproximativ 6% din comerțul exterior al țării. UE este de departe cel mai mare partener. Cu toate acestea, Serbia se remarcă în continuare în Europa, alături de Ungaria, pentru poziția sa față de Moscova. Air Serbia, compania aeriană națională a țării, efectuează zboruri spre Rusia, iar Belgradul a devenit destinația preferată pentru ruși în ultima perioadă. În același timp, Vladimir Putin este în continuare cel mai iubit lider mondial pentru sârbi.

 

Chestiunea Kosovo leagă încă Serbia de Rusia

 

Kosovo rămâne, de asemenea, un subiect care leagă Belgradul de Moscova. Serbia consideră Kosovo leagănul statalității sale, iar acesta rămâne cel mai mare obstacol în calea integrării în UE. Vučić este recunoscător Federației Ruse pentru sprijinul acordat în problema Kosovo.

În același timp, sârbii s-au săturat să aștepte zeci de ani includerea în UE, iar cei mai mulți dintre ei nu doresc acest lucru sau, mai degrabă, nu cred în viitorul comun. Dar Vučić este convins că dacă această alegere va fi pusă în fața cetățenilor printr-un referendum, cu garanții de aderare, ei vor vota în favoarea UE și își vor consolida poziția spre Occident.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel