Berlinul pune gaz pe foc. Planul uriaș de subvenții, cât PIB-ul Greciei, provoacă frisoane în capitalele Europei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei și Vladimir Putin, președintele rus, în timpul conferinței de presă de la Moscova. Sursă foto: Guvernul federal al Germaniei
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei și Vladimir Putin, președintele rus, în timpul conferinței de presă de la Moscova. Sursă foto: Guvernul federal al Germaniei

Germania a uitat parcă lecțiile predate Greciei acum aproximativ 10 ani și aruncă cu banii pe programe de asistenţă pentru populație și companii, pentru subvenționarea preţului la gaze.

Olaf Scholz este gata să arunce în aer Uniunea Europeană prin măsurile de subvenționare  a prețurilor la gaze, un program care va costa Berlinul 200 de milioane de euro.

Iniţiativa a fost criticată de alte ţări europene, în special de Franţa şi Italia, care au acuzat Germania că acţionează de una singură.

Dacă nu există solidaritate, (...) dacă nu există respect pentru condițiile de concurență echitabile, riscăm fragmentarea zonei euro”, a declarat ministrul de finanțe al Franței, Bruno Le Maire, iar o Europă dezbinată, cu mai multe viteze, este exact ceea ce Moscova își dorește cel mai mult acum.

Temerile franco-italiene sunt că Germania va denatura piața comună a UE, punând companiile germane finanțate de stat într-un avantaj nedrept față de competitori, lucru cu atât mai supărător cu cât Berlinul a fost una din cauzele crizei energiei din cauza refuzului constant, în ultimii ani, de a stopa colaborarea strânsă cu Moscova, mai ales pe tema gazelor, scrie Politico.

Foto: Angela Merkel și Vladimir Putin

 

Ce a făcut cancelarul Scholz

 

Berlinul a reacționat cu enervare la acuzele comisarului francez pentru piața internă, Thierry Breton. La o conferință de presă de marți, cancelarul german Olaf Scholz a susținut că Breton ar trebui să analizeze mai atent măsurile de sprijin energetic pe care le ia Parisul. ”Măsurile pe care le luăm nu sunt singulare, ci sunt luate și în altă parte și, apropo, pe bună dreptate”, a spus Scholz, citat de Politico.

Berlinul a blocat Planul UE pentru plafonarea prețului gazelor în UE, dar la nivel național, acesta distribuie 200 de miliarde EUR pentru a subvenționa gazul atât pentru industrie, cât și pentru consumatori.

Scholz a spus marți că „poate că nu toată lumea și-a dat seama imediat” că schema de 200 de miliarde de euro nu era doar pentru acest an, ci și pentru 2023 și 2024, menționând că Germania a fost forțată să salveze mari companii energetice precum Uniper. 

De asemenea, ministrul economiei, Robert Habeck, a arătat cu degetul către țările care au înlocuit furnizările de gaze rusești, pe care le acuză că vând prea scump. "Anumite ţări, chiar prietene, obţin adesea preţuri astronomice", a declarat oficialul. Habeck s-a referit în primul rând la furnizorii americani, care livrează cantități mari de LNG în Europa (45% din importurile europene), scrie Agerpres.

 

Criticile europenilor: lipsa de solidaritate a cabinetului Scholz

Astfel, puterea financiară masivă a Germaniei îi permite să-și salveze economia, în timp ce națiunile mai sărace vor avea de suferit, deschizând diviziuni majore pe piața unică, pe măsură ce companiile germane câștigă un avantaj finanțat de stat față de rivalii din alte părți.

„Germania a arătat un mare deget mijlociu restului Europei cu acest pachet”, a spus un oficial al UE, făcând referire la atitudinea Berlinului care este dispus să plătească oricât pentru gaz.

Andrea Ferrazzi, un senator de la Partidul Democrat din Italia, a surprins foarte bine riscurile care ne pasc, dacă liderii europeni nu vor ajunge la un acord:„Dacă va continua să se miște în această direcție, nu vom mai avea o Europă unită, ci o hegemonie a celor mai puternice ”județe”, cu Germania în frunte, care ar slăbi nu doar UE, ci ceilalți actori democratici”.

Citește și: Pariul Germaniei pe gaz rusesc, un eșec dureros? Răzvan Nicolescu: Gaz pentru Europa ar fi putut veni chiar din România

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel