Avioane F-16 pentru Ucraina: Statele Unite sprijină oficial pregătirea piloților ucraineni

S.I. Catalin |
Data publicării:
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.

Statele Unite și-au confirmat sprijinul pentru a se alătura eforturilor statelor europene în vederea antrenării piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16. Acest lucru a fost anunțat de consilierul președintelui Statelor Unite pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan.

Oficialul american a reamintit că Statele Unite și aliații săi s-au concentrat în ultimele luni pe furnizarea către Ucraina a armelor și echipamentelor necesare pentru a desfășura operațiuni ofensive eficiente împotriva ocupanților ruși în această primăvară și vară.

,,Acum că am livrat tot ceea ce am promis ucrainenilor pentru a le permite să facă progrese pe câmpul de luptă, am ajuns la momentul în care este timpul să spunem că pentru Ucraina este necesar, ca parte a viitoarelor forțe de descurajare și apărare împotriva agresiunii rusești, să primească avioane de vânătoare F-16 de generația a patra", a declarat Sullivan.

 

Avioanele de luptă F-16 pe care Ucraina le va primi de la aliații săi nu vor fi folosite pentru atacuri pe teritoriul Rusiei

 

Potrivit consilierului, decizia președintelui american de a sprijini pregătirea piloților ucraineni pe F-16 demonstrează "un angajament pe termen lung față de apărarea Ucrainei".

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a confirmat, de asemenea, că în următoarele luni, Statele Unite, împreună cu alte state, vor discuta când și în ce cantitate va primi Ucraina avioane occidentale moderne.

Între timp, Sullivan nu a precizat cât timp va dura pregătirea piloților militari ucraineni pe aceste avioane de luptă.

În plus, oficialul american a precizat că avioanele de luptă F-16 pe care Ucraina le va primi de la aliații săi nu vor fi folosite pentru atacuri împotriva Rusiei. Jake Sullivan a subliniat că Ucraina este de acord cu această poziție a partenerilor și a aderat la ea atunci când a primit arme occidentale cu rază lungă de acțiune.

După cum s-a relatat anterior, vineri, președintele american Joe Biden a declarat, în cadrul summitului G7 din Japonia, că Statele Unite vor sprijini demersul statelor aliate europene de a pregăti piloți ucraineni pe avioane de luptă F-16. De precizat că pregătirea piloților ucraineni pe avioane de vânătoare occidentale poate dura câteva luni.

Cel mai importat aspect de care trebui să ţinem cont în toată discuţia despre transferul de aeronave F-16 către Ucraina este timpul. Până acum avem: sprijinul declarat al Washingtonului pentru transferul de aeronave F-16 din statele aliate şi nu direct din SUA, discuţii despre formarea piloţilor ucraineni care vor trebui să treacă prin cursuri care să-i pregătească pentru condiţii reale de luptă, iar acest lucru nu se poate face în 2-3 luni, pregătirea infrastructurii şi livrarea avioanelor, dar şi asigurarea mentenanţei. 

Pentru a înţelege mai bine că transferul avioanelor F-16 către Ucraina nu se poate face peste noapte, trebuie să facem o comparaţie cu transferul tancurilor americane Abrams care a fost anunţat în ultima lună a anului 2022, iar şase luni mai târziu încă se aşteaptă un termen de livrare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel