Mesajul premierului polonez Mateusz Morawiecki vine în contextul în care, în cursul acestei zile, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko i-a cerut să creeze o forţă de poliţie de rezervă pentru un eventual sprijin care să fie acordat Belarusului, dar liderul de la Kremlin a promis că nu o va folosi decât în caz de necesitate.
Lukaşenko ''mi-a cerut să formez un contingent de membri ai forţelor de ordine. Şi l-am făcut. Dar am convenit de asemenea că acesta va fi folosit numai dacă situaţia scapă de sub control'', a declarat Putin la postul Rossiya 1.
Teama de o intervenţie militară, după modelul celei din Ucraina
,,Lukaşenko mi-a transmis că ar dori să-i oferim, în caz de necesitate, ajutorul necesar. Şi i-am spus că Rusia îşi va îndeplini obligaţiile'', a menţionat liderul de la Kremlin, explicând faptul că în virtutea acordurilor bilaterale şi multilaterale, respectiv Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTCS) şi Uniunea Rusia-Belarus, Moscova are ''obligaţii'' faţă de Minsk.
???????? government urges Russia to immediately withdraw from plans of a military intervention in Belarus, under false excuse of 'restoring control' – a hostile act, in breach of international law and human rights of Belarusian people, who should be free to decide their own fate.
— Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM) August 27, 2020
,,Guvernul Poloniei solicită Rusiei să renunțe imediat la planurile unei intervenții militare în Belarus, sub falsă scuză de „restabilire a controlului” - un act ostil, cu încălcarea dreptului internațional și a drepturilor oamenilor din Belarus, care ar trebui să fie liberi să își decidă propria soartă", a precizat premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Lukaşenko a acuzat Polonia că plănuieşte să preia regiunea Grodno
Polonia a anunţat joi că l-a convocat la sediul Ministerului său de Externe pe ambasadorul Belarusului pentru a protesta faţă de ''acuzaţii nefondate'', după ce potrivit presei belaruse preşedintele Aleksandr Lukaşenko a acuzat Varşovia că intenţionează să anexeze o parte din Belarus în cazul agravării crizei din această ţară, transmite Reuters, citat de Agerpres.
''Cu privire la acuzaţiile nefondate repetate din partea liderilor belaruşi la adresa Poloniei, ambasadorul Belarusului a fost convocat (la Ministerul Afacerilor Externe) astăzi, la ora 15:00'', a scris pe Twitter adjunctul ministrului de externe polonez Marcin Przydacz.
Lukaşenko a acuzat Polonia că plănuieşte să preia regiunea Grodno, frontalieră cu Polonia şi Lituania, dacă Belarusul se dezmembrează, a relatat agenţia de presă BelTA.
Aceasta a relatat joi că Lukaşenko a ordonat trimiterea unor forţe militare la graniţa cu Polonia. ''Vedeţi această declaraţie că, dacă Belarus se dezmembrează, Grodno Oblast va deveni parte a Poloniei. Ei (polonezii) deja afirmă deschis acest lucru şi visează la asta. Nu vor reuşi, ştiu asta cu siguranţă'', a declarat Aleksandr Lukaşenko, citat de BelTA.
De asemenea, Lukaşenko a acuzat NATO, organizaţie din care fac parte şi Polonia şi Lituania, că îşi consolidează forţele în apropierea frontierei cu Belarus.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins ferm miercuri acuzaţiile Minskului, subliniind că orice tentativă a Belarusului de a folosi Alianţa Nord-Atlantică drept ţap ispăşitor este ''greşită şi nejustificată''.