Avertisment din Polonia: Rusia să renunțe imediat la planurile unei intervenții militare în Belarus

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014

Rusia nu ar trebui să intervină militar în Belarus sub pretextul restabilirii ordini în această ţară, a precizat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Mesajul premierului polonez Mateusz Morawiecki vine în contextul în care, în cursul acestei zile, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko i-a cerut să creeze o forţă de poliţie de rezervă pentru un eventual sprijin care să fie acordat Belarusului, dar liderul de la Kremlin a promis că nu o va folosi decât în caz de necesitate.

Lukaşenko ''mi-a cerut să formez un contingent de membri ai forţelor de ordine. Şi l-am făcut. Dar am convenit de asemenea că acesta va fi folosit numai dacă situaţia scapă de sub control'', a declarat Putin la postul Rossiya 1.

 

Teama de o intervenţie militară, după modelul celei din Ucraina

 

,,Lukaşenko mi-a transmis că ar dori să-i oferim, în caz de necesitate, ajutorul necesar. Şi i-am spus că Rusia îşi va îndeplini obligaţiile'', a menţionat liderul de la Kremlin, explicând faptul că în virtutea acordurilor bilaterale şi multilaterale, respectiv Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTCS) şi Uniunea Rusia-Belarus, Moscova are ''obligaţii'' faţă de Minsk.

,,Guvernul Poloniei solicită Rusiei să renunțe imediat la planurile unei intervenții militare în Belarus, sub falsă scuză de „restabilire a controlului” - un act ostil, cu încălcarea dreptului internațional și a drepturilor oamenilor din Belarus, care ar trebui să fie liberi să își decidă propria soartă", a precizat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

 

Lukaşenko a acuzat Polonia că plănuieşte să preia regiunea Grodno

 

Polonia a anunţat joi că l-a convocat la sediul Ministerului său de Externe pe ambasadorul Belarusului pentru a protesta faţă de ''acuzaţii nefondate'', după ce potrivit presei belaruse preşedintele Aleksandr Lukaşenko a acuzat Varşovia că intenţionează să anexeze o parte din Belarus în cazul agravării crizei din această ţară, transmite Reuters, citat de Agerpres.

''Cu privire la acuzaţiile nefondate repetate din partea liderilor belaruşi la adresa Poloniei, ambasadorul Belarusului a fost convocat (la Ministerul Afacerilor Externe) astăzi, la ora 15:00'', a scris pe Twitter adjunctul ministrului de externe polonez Marcin Przydacz.

Lukaşenko a acuzat Polonia că plănuieşte să preia regiunea Grodno, frontalieră cu Polonia şi Lituania, dacă Belarusul se dezmembrează, a relatat agenţia de presă BelTA.

Aceasta a relatat joi că Lukaşenko a ordonat trimiterea unor forţe militare la graniţa cu Polonia. ''Vedeţi această declaraţie că, dacă Belarus se dezmembrează, Grodno Oblast va deveni parte a Poloniei. Ei (polonezii) deja afirmă deschis acest lucru şi visează la asta. Nu vor reuşi, ştiu asta cu siguranţă'', a declarat Aleksandr Lukaşenko, citat de BelTA.

De asemenea, Lukaşenko a acuzat NATO, organizaţie din care fac parte şi Polonia şi Lituania, că îşi consolidează forţele în apropierea frontierei cu Belarus.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins ferm miercuri acuzaţiile Minskului, subliniind că orice tentativă a Belarusului de a folosi Alianţa Nord-Atlantică drept ţap ispăşitor este ''greşită şi nejustificată''.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel