Atașatul militar al Marii Britanii a fost convocat la Ministerul rus al Apărării în legătură cu incidentul din Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:
Distrugătorul HMS Defender
Distrugătorul HMS Defender

Atașatul pentru probleme de apărare din cadrul Ambasadei Marii Britanii la Moscova a fost convocat, pe 23.06.2021, la Ministerul rus al Apărării din cauza incidentului din Marea Neagră.

“În urma încălcării graniței de stat a Federației Ruse de către un distrugător aparținând Forțelor Navale ale Marii Britanii, atașatul militar de la Moscova a fost convocat la Ministerul rus al Apărării”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Tass.

Anterior, reprezentanții Ministerului rus al Apărării au informat că Flota din Marea Neagră, împreună cu Serviciul de frontieră din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) au oprit încălcarea graniței de stat de către distrugătorul Defender al Forțelor Navale britanice, într-un raion din zona Cap Fiolent. Distrugătorul a intrat în apele teritoriale rusești pe o distanță de trei kilometri.

O navă rusească de patrulare din cadrul Serviciului de frontieră a executat foc de avertisment, iar un bombardier Su-24M a desfășurat bombardamente în direcția de deplasare a distrugătorului, după care nava britanică a părăsit apele teritoriale ale Federației Ruse.

Comentariul autorului: Incidentul din Marea Neagră s-a produs pe fondul pregătirilor din regiune pentru desfășurarea manevrelor Sea Breeze-2021.

Pe de altă parte, într-un context mai larg, se poate afirma că Federația Rusă este deranjată de implicarea din ce în ce mai puternică a Marii Britanii în Regiunea Mării Negre în general și în Ucraina în special.

În ultima perioadă, cooperarea militară dintre Ucraina și Marea Britanie a trecut la un nou nivel, îndeosebi în ceea ce privește Forțele Navale. Pe lângă prezența navală intensificată a părții britanice în regiune, trebuie remarcată și determinarea autorităților de la Londra de a sprijini Kievul pentru construirea unor baze navale în Marea Neagră și Marea Azov, precum și prin furnizarea de nave de luptă și auxiliare.

De asemenea, trebuie precizat faptul că, în ultimele luni, avioane de cercetare britanice îndeplinesc în mod constant misiuni de cercetare în proximitatea Peninsulei Crimeea.

În acest context, militarii ruși ar putea recurge la noi acțiuni provocatoare împotriva navelor și avioanelor britanice și din alte state membre NATO aflate în Marea Neagră, care pot să genereze incidente de genul celui din 23 iunie. Acestea au ca scop descurajarea forțelor NATO din regiune și îndepărtarea acestora de frontierele rusești.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel