Armenia - Rusia. Pashinyan, strategie. Cristian Diaconescu: Nu există niciun dubiu. La mijloc e și Nagorno-Karabah, conflict înghețat

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Diplomatul Cristian Diaconescu a comentat pentru Defense Romania situația politică din Armenia și schimbarea strategiei țării după alegerea lui Nikol Pashinyan, liderul protestelor stradale, în funcția de premier.

Diplomatul român consideră că alegerea lui Pashinyan de către Parlament are ca scop încetarea unei stări de tensiune în Armenia, dar precizează că liderul armean a dat asigurări că nu va rupe relația cu Rusia.

„Pashinyan este un activist politic de stradă. E un personaj extrem de dinamic, un orator determinat, uneori agresiv. El a fost ales cu o marjă destul de mică în Parlamentul armean după săptămâni de proteste împotriva fostului președinte Serj Sargsyan”.

Cristian Diaconescu a amintit că Pashinyan „a trecut prin momente complicate” când în anii '90 „a fost exclus din Universitate pentru activități politice, a fost arestat în câteva rânduri pentru participarea la o serie de mitinguri și acțiuni politice”, totul culminând când mașina i-a sărit în aer. Mai mult, după câteva proteste acesta a încercat să fugă și să se ascundă.

Strategia Armeniei sub Pashinyan, tot spre Rusia

„Pe de altă parte însă, după desemnare, la câteva ore, a fost felicitat de către Vladimir Putin, președintele Federației Ruse. Putin a fost printre primii care l-au felicitat. Domnul Pashinyan a oferit toate asigurările necesare că nu va rupe relațiile cu Kremlinul, așa cum s-au dezvoltat de-a lungul anilor între Armenia și Federația Rusă.

Deocamdată, ce se vede este că un politician foarte activ și dinamic a preluat conducerea guvernului armean. Pe de altă parte nici din ceea ce dânsul spunea nu rezultă o anumită politică delimitativă față de Federația Rusă. Nominalizarea sa de către Parlament a fost făcută pentru a încheia o perioadă de foarte mari tulburări în toată Armenia”, adaugă fostul ministru de externe.

Nagorno-Karabah, un conflict înghețat

„Nu există din acest punct de vedere niciun dubiu. Armenia a fost extrem de consecventă inclusiv în dialogul politic la nivelul comunității internaționale ca sprijinitoare a Federației Ruse”, mai spune Cristian Diaconescu, care amintește că la mijloc mai este și „litigiul cu Azerbaijan privind Nagorno-Karabah, încă nesoluționat, un conflict înghețat de ani de zile față de care nu au existat prea multe rezultate chiar dacă s-a implicat și comunitatea internațională și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa. Problema a rămas, interesele sunt foarte mari, probleme etnice sunt istorice, tema rămâne în continuare un subiect sensibil”, a concluzionat Cristian Diaconescu. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel