Armata SUA a efectuat primul test de tragere cu sistemul Iron Dome (Foto/Video). Dar, nu va opta pentru acesta

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

La începutul acestei săptămâni, mai multe publicaţii mass-media din domeniul militar – de la cele americane, până la cele israeliene, au relatat, prezentat şi câteva imagini, cu primul test de tragere pe care militarii americani l-au efectuat cu un sistem de apărare aeriană Iron Dome. 

Militarii americani au efectuat primul test al sistemului de apărare antirachetă Iron Dome în Statele Unite la începutul acestei veri, a declarat luni Ministerul israelian al Apărării, citat de publicaţia The Times of Israel.

După cum precizează cotidianul israelian The Jerusalem Post, testele au fost făcute în colaborare cu Organizaţia Israeliană de Apărare Antirachetă (IMDO), Rafael Advanced Defense Systems şi Israel Aerospace Industries (IAI).

De amintit că, la începutul acestui an, Organizaţia Israeliană de Apărare Antirachetă (IMDO), a Direcției pentru Cercetare și Dezvoltare în Apărare din Ministerul israelian al Apărării, a livrat a doua baterie de apărare antirachetă/antiaeriană, Iron Dome către Departamentul de Apărare al SUA.

Acesta a fost primul test de foc în cadrul căruia militarii americani au doborât ţinte, inclusiv drone, folosit un sistem Iron Dome. De precizat că, aceasta nu este prima dată cânt armata SUA testează sistem de apărare aeriană Iron Dome –  a fost testat pe teritoriul SUA acum aproximativ patru ani, iar de atunci, experții americani au urmărit eficienţa bateriilor folosite de armata israeliană și au examinat interceptările reale ale sistemului, în special ale rachetelor lansate din Gaza.

Conceput inițial pentru interceptarea rachetelor, sistemul Iron Dome a fost modernizată și îmbunătățită pentru a-i permite să doboare, de asemenea, mortiere, vehiculele aeriene fără pilot și rachetele de croazieră.

În baza unui acord semnat în 2019, Israel a vândut două baterii Iron Dome către Statele Unite, prima fiind livrată la sfârșitul anului 2020 și a două în ianuarie 2021. De atunci, armata SUA a lucrat pentru a integra Iron Dome în sistemul său stratificat de apărare antiaeriană.

Recentele teste efectuate pe teritoriul SUA, au avut loc în luna iunie a acestui an, în zona de testare White Sands. Producătorii israelieni ai Iron Dome - contractorii de apărare Rafael, IAI Elta și mPrest - au asistat la test, a spus Ministerul israelian al Apărării.

Israelul este interesat să vândă Iron Dome în străinătate, în special câte SUA, dar fără să ofere acces la o parte din secretele tehnologice care fac ca acest sistem să fie unic. În martie 2020, armata SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că nu a primit acces la cod sursă al sistemului Iron Dome. SUA au precizat atunci că, Iron Dome nu poate fi parte a sistemului integrat de comandă pentru apărare aeriană și antirachetă (America’s Integrated Battle Command System – ICBS), ceea ce face achiziția puțin probabilă.

Oficialii armatei solicitaseră „codul sursă” al sistemului israelian de apărare antirachetă Iron Dome, care furniza informații de natură tehnică, dar Israelul a refuzat să furnizeze codul care detaliază modul în care funcționează sistemul - o componentă necesară pentru integrarea sistemelor de apărare ale celor două țări.

Acest refuz al Israelului i-a făcut, la momentul respectiv, pe mulţi analişti militari să atragă atenţia că această decizie va cantări foarte mult în decizia Statelor Unite de achiziţiona sau nu mă multe sisteme Iron Dome.

 

SUA nu cumpăra sistemul Iron Dome?

 

La câteva zile după ce a apărut informaţii cu privire la efectuarea de către militarii americani a unor teste de foc cu sistemul Iron Dome, publicaţia Defense News a făcut o dezvăluire mai puţin aşteptată: Armata SUA a decis să nu cumpere Iron Dome, în ciuda faptului că a efectuat cu succes un prim test de foc cu sistemului israelian de apărare antirachetă.

Potrivit unui raport din Defense News, armata SUA a optat pentru sistemul dezvoltat de Dynetics, deținută de compania americană Leidos. Acesta decizie ar fi venit după ce cele două sisteme au fost testate luna trecută la White Sands Missile Range din New Mexico.

Sistemul Dynetics, numit Enduring Shield, are capacitate de detecţie şi interceptare la 360 de grade și poate declanșa simultan mai multe rachete interceptoare. Sistemul este simplu de utilizat și poate fi complet integrat cu sistemul de comandă al apărării aeriene și antirachetă al armatei SUA.

Ministerul israelian al Apărării și Rafael Advanced Defense Systems au declarat pentru Jerusalem Post că nu vor comenta informaţiile apărute în publicaţia Defense News, dar că, dacă acestea vor fi confirmate, ar reprezenta un obstacol semnificativ pentru industria militară a Israelului.

Prețul mediu al unui sistem Iron Dome este cuprins între 7,12- 8,40 milioane de dolari.  Israel Aerospace Industries a spus că fiecare sistem este personalizat în funcție de necesități și, prin urmare, nu are un preț fix.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel