Arabia Saudită cumpără sistemul american de apărare antirachetă THAAD pentru cel puțin 10 miliarde de dolari

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Primele patru locații de amplasare ale sistemelor THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) saudite vor fi gata până în 2026, iar toate cele șapte vor fi finalizate până aprilie 2028.

Informațiile privind termenele de finalizare a construirii amplasamentelor pentru THAAD în Arabia Saudită, apar într-un document publicat pe 15 august de Corpul Geniștilor din Forțele Terestre ale SUA (US Army), ca parte a unei cereri de propuneri (RFP), potrivit publicației Janes.

În plus, Arabia Saudită va construi până la începutul anului 2025, în localitatea Al Kharj, de lângă Riad, o facilitate de depozitare pentru rachetele interceptoare THAAD.

Prima baterie va fi amplasată, până în februarie 2026, pe coasta Golfului Persic, la Ras al-Ghar.

Alte trei baterii vor dislocate până la finalul lui 2026, în localitățile Yanbu și Taif în zona Mecca din vestul țării, respectiv în King Khalid Military City (KKMC) din nord. În total vor fi construite șapte facilități pentru bateriile de sisteme THAAD.

Departamentul de Stat al SUA autorizase, în octombrie 2017, pentru prima dată o vânzare militară străină pentru THAAD, către Arabia Saudită, estimată atunci la o valoare de 15 miliarde de dolari. Regatul Saudit și SUA au semnat, un an mai târziu, în noiembrie 2018, scrisoarea de ofertă și acceptare pentru THAAD, dar până în prezent, nimic nu se materializase.

Între timp, a intervenit asasinarea de către agenți ai Riadului, în octombrie 2018, a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, critic acerb al prinţului moştenitor saudit. De atunci, în relațiile dintre Washington și Arabia Saudită s-a semnalat o anumită răceală și reținere, care a culminat cu un raport, în februarie 2021, al serviciilor de informații americane potrivit căruia, prințul moștenitor a aprobat o operațiune în Istanbul pentru capturarea sau uciderea jurnalistului dizident Jamal Khashoggi. În plus, Riadul s-a arătat interesat și de sistemele rusești S-400, deși în noiembrie 2021, a anunțat că nu are în vedere achiziția acestora.

Sistemul THAAD a făcut prima sa interceptare operațională, în ianuarie 2022, doborând deasupra Emiratelor Arabe Unite (EAU), o rachetă balistică cu rază medie de acțiune lansată de rebelii Houthi din Yemen.

În august, guvernul EAU a trimis o cerere pentru a cumpăra două baterii THAAD, inclusiv activitatea de construcție a facilităților, prețul fiind estimat la 2,245 miliarde de dolari.

Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), considerat de mulți specialiști ca fiind cel mai bun sistem antirachetă din lume, poate distruge rachetele balistice cu o rază de lansare de până la 3.500 km atât în ​​atmosferă, cât și în afara acesteia. Altitudinea maximă de interceptare este de 200 km. THAAD folosește rachete de 900 kg care pot atinge viteze de peste 8 Mach (2.800 m/s). Sistemul radar al complexului de rachete este capabil să detecteze țintele la o distanță de 1.000 de kilometri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel