Angajată la Ambasada SUA la Moscova, suspectată de spionaj

Tudor Curtifan |
Data publicării:

O rusoaică, angajată peste zece ani la Ambasada SUA din Moscova, este suspectată de spionaj de către autorităţile americane în beneficiul ţării sale, informează AFP, citând o serie de media din Statele Unite. 

De naţionalitate rusă, femeia a lucrat pentru Secret Service - o agenţie responsabilă cu misiuni de protecţie şi pază şi investigaţii pe teritoriul american şi în străinătate - fără a trezi suspiciuni până în 2016, potrivit CNN, care citează joi un oficial al administraţiei de la Washington. 

În timpul unui control de rutină, autorităţile americane au descoperit că ea avea întâlniri regulate, neautorizate, cu FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, fostul KGB). 

Femeia ar fi putut avea acces la informaţii confidenţiale, notează The Guardian, cotidianul britanic care a dezvăluit primul cazul de spionaj de la Ambasada Statelor Unite din Moscova. 

'Nu avea acces la informaţii de confidenţialitate ridicată', susţine totuşi un înalt responsabil al administraţiei SUA, citat de postul de televiziune CNN. 

'Ne imaginăm că toţi vorbesc cu FSB, dar ea le-a oferit mult mai multe informaţii decât ar fi trebuit', a adăugat acelaşi oficial. 

Femeia a fost concediată vara trecută după ce Departamentul de Stat i-a retras autorizaţia de securitate, cu puţin timp înainte de valul de expulzări de personal american, la cererea Moscovei, ca represalii la sancţiunile impuse de Washington, a precizat The Guardian. Ziarul britanic adaugă faptul că Secret Service nu a lansat o anchetă amplă în acest sens. 

'Doar o anchetă aprofundată efectuată de cineva din afară ar putea determina prejudiciile pe care ea le-a provocat', indică o sursă a The Guardian. 

Departamentul de Stat al SUA nu comentează chestiuni legate de serviciile secrete

Într-un comunicat citat de cele două canale media, Secret Service recunoaşte că toţi cetăţenii străini 'care oferă servicii în cadrul misiunii noastre - de natură administrativă sau cu alt caracter - pot face obiectul unei influenţe din partea unui serviciu de informaţii străin'. 

Dar în niciun moment aceste persoane nu au putut 'obţine informaţii despre securitatea naţională', adaugă agenţia americană. 

Contactat de AFP, Departamentul de Stat al SUA a răspuns că nu comentează chestiuni legate de serviciile secrete, dar a menţionat că a luat notă de aceste informaţii şi le tratează cu atenţie. 

Relaţiile între SUA şi Rusia sunt în prezent extrem de tensionate, în special după campania din 2016, serviciile de informaţii americane acuzând Moscova de amestec în alegerile prezidenţiale de acum doi ani. 

Divergenţele între cei doi foşti rivali din perioada Războiului Rece sunt numeroase, de la conflictul în Siria la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel