Analist turc: Turcia plătește un preț ridicat pentru „romantismul rusesc” al lui Erdogan

Cristian Soare |
Data publicării:

Sancțiunile impuse de SUA, în baza legii CAATSA, Preşedinţiei Industriilor de Apărare din Turcia (SSB) au fost comunicate în mod oficial la sfârşitul anului 2020. Costurile pentru Turcia ale acordului cu Rusia pentru sistemele S-400 au fost enorme, atât din punct de vedere strategic, cât și din punct de vedere economic. Aceste costuri vor continua să crească și vor împinge Turcia în continuare pe ’’orbita rusă’’, a precizat analistul turc Burak Bekdil pentru think tank-ul Begin Sadat Centre for Strategic Studies (BESA).

Sfârşitul anului 2020 a adus pentru Turcia un pachet de sancţiuni din partea Statelor Unite, o decizie mult aşteptată, ca urmare a unui lung şir de solicitări înainte de Washington ca Ankara să nu dispună testarea sistemul rusesc S-400.

Sancțiunile SUA, impuse luna trecută industriei turce de apărare pentru achiziţionarea acestor sisteme, nu va fi singurul preț pe care Ankara va trebui să îl plătească pentru „romantismul rus” al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a scris Bekdil, precizând că Turcia a plătit 2,5 miliarde de dolari pentru un sistem de apărare aeriană pe care, cel mai probabil, nu îl va folosi niciodată. 

Achiziția a costat Turcia participarea sa în cadrul programului multinațional Joint Strike Fighter, condus de SUA, în baza căruia se construiește avionul de generaţia a V-a de F-35, a subliniat el, precizând că acest cost este destul de mare pentru industria de apărare a Turciei, deoarece, în următorii zece ani, pierde în jur de 10 miliarde de dolari.

De la excluderea din programul F-35 și în timp ce acțiunile sale în estul Mediteranei, în Libia, în nordul Siriei și Irak, precum și în Nagorno-Karabakh au dat naștere la noi tensiuni, uneori puternice, în relaţia cu alte state membre ale NATO, Turcia a ignorat toate avertismentele privind testarea sistemului rusesc S-400, dând undă verde Forţelor Armate Turce, în luna octombrie, să efectueze o primă lansare de rachete cu acest sistem. 

Acestea fiind spuse, și fără alte întrebări, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a anunțat pe 14 decembrie că Statele Unite au impus sancţiuni Preşedinţiei Industriilor de Apărare din Turcia (SSB) – agenția ministerului turc al Apărării, responsabilă pentru contractele de achiziţie din domeniul militar.

Sancțiunile impuse sunt în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.

Sancţiunile includ interzicerea tuturor licenţelor de export americane către SSB şi îngheţarea activelor, precum şi restricţii de viză pentru Ismail Demir, şeful agenţiei turce. Cu alte cuvinte, de acum înainte, Washingtonul se va abține să îi acorde orice licență de export Turciei. Sancţiunile au venit la aproape trei ani de zile de cânt Moscova şi Ankara au bătut palma pentru acest tip de sisteme.

Mai mult, sancţiunile impuse în baza legii CAATSA înseamnă şi că Turcia nu va putea exporta niciun sistem de arme către țări terțe, în cazul în care acestea includ piese şi componente fabricate în SUA. 

„Embargourile și sancțiunile occidentale asupra Turciei vor împinge probabil aliatul NATO în continuare pe orbita Moscovei, în special în domeniul achizițiilor militare”, a scris Bekdil.

Moscova, la rândul său, va vrea să vadă ’’ce alte  sisteme poate furniza Rusia către Turciei și ce grad (limitat) de transfer de tehnologie poate permite”, a adăugat el.

Analistul turc s-ar putea să nu greşească în ceea ce priveşte creşterea nivelului de cooperare dintre Rusia şi Turcia, în domeniul achizițiilor militare.

La scurt timp după ce SUA au impus sancţiuni industriei turce de apărare, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat că Rusia şi Turcia îşi vor continua cooperarea militară, în pofida sancţiunilor americane ce vizează Ankara.

,,Am confirmat împreună cu Turcia obiectivul nostru comun de a dezvolta cooperarea noastră în domeniul tehnico-militar", a spus Serghei Lavrov, în timpul conferinţei de presă susţinute alături de omologul său turc Mevlut Cavusoglu.

Responsabilul rus a subliniat, la momentul respectiv, că preşedintele Vladimir Putin apreciază determinarea Turciei de "a continua cooperarea în acest domeniu, în pofida presiunii ilegitime a Washingtonului".

Recent, șeful SSB, Ismail Demir, a declarat, pe 11.01.2021, că sistemele de apărare antiaeriană S-400 achiziționate din Rusia sunt gata pentru trecerea în exploatare.

,,Sistemele S-400 pot fi întrebuințate, iar reprezentanții Forțelor Armate vor decide când va apărea această necesitate”, a precizat Demir, uitând să precizeze şi faptul că efectuarea primului test de lansare a unor rachete cu acest sistem a fost un fiasco total.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel