Turcia este gata să pună în funcțiune sistemele de rachete antiaeriene S-400 cumpărate din Rusia

Ionel Copcea |
Data publicării:

Șeful Direcției Industriei de Apărare din Turcia, Ismail Demir, a declarat, pe 11.01.2021, sistemele de apărare antiaeriană S-400 achiziționate din Rusia sunt gata pentru trecerea în exploatare.

“Sistemele S-400 pot fi întrebuințate, iar reprezentanții Forțelor Armate vor decide când va apărea această necesitate”, a precizat Demir pentru postul 24TV.

Declarația a fost confirmată de agenția de presă rusă Tass, care a contactat direcția condusă de Demir din Turcia. “Da, Ismail Demir a făcut astăzi o declarație în acest sens”, se arată în răspunsul Direcției Industriei de Apărare.

În afară de aceasta, Ismail Demir a mai declarat că întreprinderile de apărare turcești continuă să lucreze în cadrul proiectului privind avionul de generația a cincea de tip F-35, în pofida deciziei autorităților de la Washington de a exclude Turcia din acest program.

În același timp, Demir a spus că, “dacă autoritățile de la Ankara ar fi dorit, atunci astăzi în Turcia ar fi existat un al doilea regiment de sisteme S-400”. “Așa ar fi fost dacă am fi urmat calea rapidă și ușoară, dar noi ne propunem mai mult. Cu informațiile pe care le vom obține din experiența cu S-400, intenționăm să atingem nivelul acestor sisteme în crearea propriilor complexe de apărare antiaeriană, până în perioada 2025-2026”, a precizat șeful Direcției Industriei de Apărare.

Rusia și Turcia au încheiat, în anul 2017, un contract pentru furnizarea de sisteme de rachete antiaeriene S-400. Astfel, Turcia a devenit prima țară membră NATO care a achiziționat aceste sisteme din Federația Rusă. Decizia Ankarei a provocat o reacție negativă puternică din partea Washingtonului și a alianței în ansamblu. Statele Unite continuă să încerce să determine Turcia să abandoneze sistemele rusești de apărare antiaeriană. Erdogan a declarat în luna octombrie a anului trecut că Ankara nu intenționează să renunțe la sistemele S-400, în pofida presiunilor venite de la Washington. De asemenea, a respins amenințările cu sancțiunile și a sugerat ca Statele Unite să încerce să le impună în realitate.

Comentariul autorului: În baza contractului încheiat între părți în anul 2017, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, Rusia a furnizat Turciei patru divizioane de rachete antiaeriene S-400. Acestea au fost deplasate pe teritoriul turcesc, în mai multe tranșe, în a doua parte a anului 2019. Potrivit, planurilor conducerii Turciei, sistemele urmau să fie puse în funcțiune în perioada martie-aprilie 2020. Deși acestea au fost testate în mai multe rânduri, Turcia nu a început, deocamdată exploatarea lor.

Trebuie precizat faptul că în contractul inițial este prevăzut și transferul parțial de tehnologie. În același timp, acesta include și o opțiune pentru achiziționarea încă unui regiment de rachete antiaeriene S-400, care nu a fost încă folosită de reprezentanții turci.

China și Turcia sunt singurele state care au primit deja sisteme de apărare antiaeriană de tip S-400 din Rusia. Un al treilea contract, cu India, se află în curs de implementare, urmând să fie finalizat în anul 2023.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel