Aglomerație pe cerul României: Trei aviații militare aliate au efectuat o demonstrație de forță și misiuni în zona litoralului românesc

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de luptă Eurofighter Typhoon în cadrul unui exercițiu în 2020 desfășurat de Marea Britanie. Photo source: British Crown via UK Defence Journal
Avioane de luptă Eurofighter Typhoon în cadrul unui exercițiu în 2020 desfășurat de Marea Britanie. Photo source: British Crown via UK Defence Journal

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare, pe 06.03.2024, mai multe mijloace de cercetare aeriană ale NATO au fost implicate în executarea de misiuni specifice în zona Mării Negre. Avioane și drone aparținând SUA, Marii Britanii și Italiei au zburat în apropierea litoralului românesc și deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

În primul rând, Forțele Aeriene ale Marii Britanii au desfășurat o misiune de cercetare clasică, în care au fost întrebuințate un avion de cercetare radiolectronică RC-135W, două avioane de vânătoare Typhoon și un avion-cisternă KC-2 Voyager.

Avionul de cercetare radiolectronică RC-135W Rivet Joint, cu indicativul RRR7206 și numărul de înregistrare ZZ666, a decolat de la Baza Aeriană Waddington din Marea Britanie. În zona litoralului românesc, înainte de ieșirea în spațiul aerian al Mării Negre, acesta a făcut joncțiunea cu cele două avioane de vânătoare Typhoon, care au decolat de la Baza Aeriană Akrotiri de pe Insula Creta.

Cele trei aeronave și-au continuat zborul deasupra apelor neutre ale Mării Negre, evoluând în zona centrală a acesteia, la distanță mare de Peninsula Crimeea. La întoarcerea din misiune, avionul de cercetare radioelectronică a fost realimentat în spațiul aerian al României de la avionul-cisternă Airbus KC-2 Voyager (RRR9954) venit tot de la Baza Aeriană Akrotiri.

Trebuie menționat faptul că avioanele de vânătoare Typhoon nu și-au comunicat pozițiile, zburând, probabil, cu transponderele de la bord oprite. Această procedură nu este una neobișnuită, fiind folosită periodic de Forțele Aeriene ale Marii Britanii.

 

O a doua misiune a fost efectuată de SUA cu o dronă RQ-4B Global Hawk și un avion de patrulare P-8A Poseidon

 

3. -imagine fara descriere- (avion-poseidon-sua_90925700.jpg)

A doua misiune de cercetare în zona Mării Negre a fost efectuată de către SUA, cu participarea unei drone RQ-4B Global Hawk și un avion de patrulare antisubmarin P-8A Poseidon, ambele venite de la Baza Aeriană Sigonnela de pe insula italiană Sicilia.

Drona de cercetare strategică de tip Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk, cu indicativul radio FORTE13 și numărul de înregistrare 10-2045, a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aceasta a evoluat în partea de sud a Mării Negre, fiind mai aproape de litoralul turcesc decât cel al Peninsulei Crimeea.   

Avionul de patrulare antisubmarin P-8A Poseidon a zburat în zona devenită deja tradițională din Delta Dunării, evoluând în spațiul aerian al României și deasupra Mării Negre.

Concomitent cu cele două mijloace de cercetare aeriană din compunerea Forțelor Aeriene ale SUA, în zona litoralului românesc a fost înregistrat și un elicopter american Sikorsky UH-60 Black Hawk. Probabil că acesta a decolat de pe aerodromul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța. Aparatul de zbor, cu numărul de înregistrare 12-20456, a întrebuințat indicativul radio HAZE41.

 

Italienii au zburat și ei cu un Gulfstream G550 

 

4. -imagine fara descriere- (gulfstream-g550-italia_87079500.jpg)

Pe lângă mijloacele aeriene și Marea Britanie și SUA, în zona Mării Negre a zburat și un avion de cercetare Gulfstream G550 din cadrul Forțelor Aeriene ale Italiei. Aeronava, cu indicativul radio PERSE71 și numărul de înregistrare MM62293, a orbitat în spațiul aerian al României, între localitățile Tulcea și Mangalia.

Probabil că misiunile îndeplinite în zona Mării Negre de cele trei națiuni din cadrul NATO au avut ca obiectiv supravegherea radioelectronică și culegerea de informații despre forțele ruse din Marea Neagră și zonele adiacente (Peninsula Crimeea, Ținutul Krasnodar și sudul Ucrainei.

De regulă, pe timpul executării misiunilor SIGINT (Signal Intelligence), mijloacele de cercetare aeriană colectează semnale radioelectronice provenite de la echipamentele de comunicații, radare și alte sisteme, pentru a aduna informații despre capacitățile și intențiile adversarului. Aceste informații sunt cruciale pentru înțelegerea mediului operațional și luarea unor decizii bine documentate.

2. -imagine fara descriere- (nato-misiune-monitorizare-spatiu-aerian-marea-neagra_07393400.jpeg)

Zborurile mijloacelor de cercetare aeriană vizează, de asemenea, și descurajarea strategică. Prin îndeplinirea vizibilă de misiuni de cercetare în apropierea zonelor de interes, sunt transmise mesaje clare potențialilor adversari că activitățile lor sunt monitorizate îndeaproape. Acest fapt servește ca un factor de descurajare, ajutând la menținerea stabilității regionale.

Nu în ultimul rând, întrebuințarea mijloacelor de cercetare aeriană reprezintă și un sprijin pentru diplomație. Informațiile colectate pot juca un rol crucial în direcționarea eforturilor diplomatice și modelarea politicii externe. Oferind informații precise și în timp util, militarii îi ajută pe factorii de decizie să acționeze în situații geopolitice complexe.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel