Acuzat de plagiat, premierul Nicolae Ciucă răspunde și cere verificarea tezei sale de doctorat

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sursă foto: Nicolae Ciucă @official Facebook
Sursă foto: Nicolae Ciucă @official Facebook

Ca urmare a interesului manifestat public față de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care am susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp - Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare, precizează premierului Nicolae Ciucă.

Mai jos puteţi citi în integralitate mesajul transmis de premierului Nicolae Ciucă ca reacție la acuzaţiile de plagiat din teza sa de doctorat.

Alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experiența personală acumulata in misiunile internaționale la care am participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menținere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) și misiunea de tip coaliție din Afganistan (2002). Așadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, aceasta constituindu-se, in mod evident, contribuția originala proprie unei teze de doctorat corect elaborata.

În calitatea de militar, indiferent de poziția pe care am fost încadrat, mi-am îndeplinit întotdeauna atribuțiile, respectând principiile, legile și regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române.

În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar și în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționata cel puțin într-un loc sursa bibliografică.

Acuzațiile publice nu se pot susține științific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil - precum geopolitica - unde semantica trebuie neaparat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate. 

Din anul 2003, după susținere, teza mea de doctorat este publică și a putut și poate fi consultată la Biblioteca Universității Naționale de Apărare și la Biblioteca Națională. Consider că am realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme și, în consecință, am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etica a UNAp - Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, in spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020.

În măsura in care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită sa solicite verificarea de către CNATDCU - Comisia 26 - Științe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii și ordine publică.

Știrea inițială 

Premierul Nicolae Ciucă a devenit doctor în științe militare în 2003. Teza de doctorat ar fi plagiată, scrie pressone.ro. Conform jurnalistei Emilia Șercan, teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Cel puțin 19 pagini din teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă ar fi avut ca sursă de inspirație alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” (UNAP). Una dintre tezele de doctorat folosite în acest sens ar fi fost coordonată chiar de către îndrumătorul lui Nicolae Ciucă. 

Conform jurnalistei, cu mici excepții, pasajele plagiate sunt din surse tipărite, ceea ce face ca soft-ul anti-plagiat să nu le detecteze. Emilia Șercan a mai scris că accesul la teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă l-a primit în decembrie 2021, după trei solicitări, prima fiind făcută în mai 2021. 

 

Reacția premierului Nicolae Ciucă

 

Într-o reacție pentru sursa citată, prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că teza de doctorat ”a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectivă”.

”Apreciez interesul dumneavoastră față de etica academică și respectarea acesteia în cadrul lucrărilor științifice.  Vă asigur că în toată cariera mea de ofițer al Armatei României mi-am asumat toate responsabilitățile, indiferent de funcția ocupată. Nu voi renunța la acest principiu nici în cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă. Lucrarea a stat și stă la dispoziția publicului de aproape 20 de ani și a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”, a precizat Nicolae Ciucă.

 

Tezele de doctorat din care ar fi copiat

 

Mai mult, conform jurnalistei, ”teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă nu are nicio relevanță academică, nu are o metodologie de cercetare și nici o parte de cercetare, elemente obligatorii pentru o teză de doctorat.”

Una dintre tezele de doctorat din care ar fi copiat Nicolae Ciucă pentru teza de doctorat ar fi a lui Paul Dănuț Duță. Numită ”Acțiuni militare internaționale legitime”, a fost susținută în 2001, fiind coordonată de profesorul Emil Chețe, îndrumătorul pe care l-a avut și premierul. O parte din teză a fost publicată în același an. Cartea se numește ”Legitimitatea operațiilor militare altele decât războiul” și este semnată și de Iosif Armaș și Cornel Purcărea. Iosif Armaș a fost deputat PSD în legislatura 2000 -  2004.  A doua teză de doctorat invocată îi aparține lui Mircea Mândru și a fost susținută, tot la UNAP, în 1999. Teza a fost publicată în 2000. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel