Un armistițiu și o întâlnire directă între Volodimir Zelenski și președintele rus Vladimir Putin au fost principalele obiective în mandatul delegației ucrainene la aceste negocieri, dar partea rusă a acceptat doar să continue discuțiile asupra acestor cereri ale președintelui ucrainean.
'Săptămâna aceasta, am avut cu adevărat o șansă de a avansa în direcția încheierii războiului, dacă lui Putin nu i-ar fi fost frică să vină în Turcia' la negocieri, a scris Zelenski pe rețeaua socială X, în timp ce se află în capitala albaneză Tirana la summitul Comunității Politice Europene (CPE).
El s-a întâlnit acolo cu principalii săi aliați europeni, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz, premierul britanic Keir Starmer și cel polonez Donald Tusk, iar, după terminarea rundei de negocieri de la Istanbul, ei au avut împreună o discuție telefonică cu președintele american Donald Trump.
'Ucraina este pregătită să întreprindă pașii cei mai rapizi posibil pentru o pace reală și este important ca lumea să mențină o poziție puternică împotriva Rusiei', a mai scris Zelenski pe X în urma discuției cu Trump și cu liderii europeni. 'Poziția noastră, dacă rușii resping un armistițiu complet și necondiționat și încetarea crimelor, este că sancțiuni dure trebuie să urmeze', a indicat președintele ucrainean în același mesaj.
La rândul său, președintele francez Macron a declarat presei, după aceeași discuție telefonică la care a participat, că este 'inacceptabil ca, pentru a doua oară, președintele Putin să nu răspundă cererilor formulate de americani și sprijinite de Ucraina și Europa' privind încetarea focului, în timp ce premierul polonez Tusk a acuzat Rusia că 'a rupt de facto negocierile' prin refuzul acestui armistițiu.
Cei patru lideri europeni care au avut acum împreună cu Zelenski convorbirea telefonică cu Trump au declarat sâmbătă, la Kiev, că Rusia va fi lovită de o nouă serie de sancțiuni, de data aceasta dureroase și care îi vor afecta sistemele bancar și energetic, dacă, începând de lunea care a trecut, nu acceptă necondiționat o încetare a focului în războiul din Ucraina pentru o perioadă de 30 de zile.
Dar acest ultimatum, care în lipsa susținerii președintelui american a rămas fără efecte, nu l-a înduplecat pe Putin, care a transmis prin purtătorul său de cuvânt că 'nu se poate discuta cu Rusia în acest mod' și a cerut discuții directe cu Ucraina la Istanbul joi.
Zelenski i-a lansat apoi lui Putin provocarea de a se întâlni acolo direct ei doi, cerere la care Kremlinul a răspuns abia miercuri seară, precizând că președintele rus nu va veni în Turcia, iar joi a anunțat că orice participare a sa la negocierile cu Ucraina va depinde de progresele obținute de delegația pe care a desemnat-o pentru aceste tratative.
Discuțiile ruso-ucrainene au avut loc în cele din urmă vineri la Istanbul între delegații la un nivel inferior, care au abordat posibilitatea unui armistițiu, organizarea unei întâlniri între președinții Putin și Zelenski, și efectuarea unui schimb de 1.000 de prizonieri din fiecare tabără, schimb care este singura înțelegere concretă convenită la această rundă de discuții.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News