Putin a ținută să precizeze că Ucraina a reușit să „recruteze cu forța 30.000 de persoane în forțele armate ucrainene” în aceeași perioadă.
„Aș dori să atrag atenția asupra faptului că, în timp ce autoritățile de la Kiev desfășoară o mobilizare forțată, prinzând oamenii pe stradă ca pe câini, aici băieții merg singuri”, a susținut Putin, potrivit agenției TASS.
Totuși, afirmațiile sale nu pot fi verificate din surse independente.
Potrivit experților de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), Rusia a cheltuit deja aproximativ jumătate din fondul său de investiții de stat, în valoare de 106 miliarde de dolari, care este folosit pentru a plăti salariile soldaților și bonusurile pentru soldații nou recrutați.
Conform cifrelor publicate de Alianța Nord-Atlantică la începutul lunii aprilie, aproximativ 900.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în luptele din Ucraina până în prezent, NATO estimând pierderile rusești la peste 35.100 numai în februarie anul acesta.
ISW a observat în repetate rânduri rapoarte conform cărora noii recruți ruși primesc doar o lună de antrenament înainte de a fi desfășurați în Ucraina.
Autoritățile ruse încearcă să atragă noi soldați cu salarii și bonusuri mari pentru a evita mobilizarea nepopulară, care a determinat sute de mii de ruși să fugă în străinătate în toamna anului 2022. Pe măsură ce războiul se prelungește, Moscova este obligată să ofere bonusuri stimulative din ce în ce mai mari.
Voluntariat cu Kalashnikovul la tâmplă: ”Frații ruși” din regiunile separatiste, trimiși în linia întâi
Zece recruți care semnaseră un contract cu Ministerul Apărării pentru a participa la războiul din Ucraina au evadat dintr-o zonă de antrenament militar de lângă Rostov-pe-Don, în sud-vestul Rusiei, iar acesta nu este un caz izolat.
Anul trecut, potrivit portalurilor de investigații, au fost înregistrate un total de 50.554 de cazuri de dezertare voluntară din unitățile militare sau alte cazuri de eschivare de la serviciu în armata rusă, a menționat The Moscow Times.
Interesant este că cel mai mare număr de urmăriri penale pentru dezertare în 2024 — aproape 12.000 de cazuri — s-a înregistrat exact în Districtul Militar Sudic, care include și fostele unități separatiste pro-ruse din regiunile Donețk și Luhansk, din estul Ucrainei.
Aceasta este încă o dovadă că justificările lui Putin de la începutul războiului au fost simple lozinci. Așa-zișii „frați ruși”, în numele cărora Moscova a declanșat invazia, sunt de fapt primii aruncați în cele mai dure condiții de luptă.
Revenind la cazul dezvăluit zilele trecute, se pare că dezertorii erau foști condamnați care aveau pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni grave, inclusiv crimă, viol, jaf, agresiune și trafic de droguri.
„Nu s-au prezentat la distribuirea uniformelor în această dimineață. Nu aveau arme la ei. Toți zece sunt persoane condamnate”, a declarat o sursă anonimă din cadrul forțelor de securitate pentru portal. Patru fugari au fost prinși la scurt timp după evadare. „Știm unde se ascund ceilalți doi, arestarea lor este în curs de desfășurare”, a adăugat sursa. Poliția militară îi caută pe dezertorii rămași.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News