Vehiculele militare terestre fără pilot, în atenția Uniunii Europene

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Comisia Europeană (CE) a acordat, companiei de robotică Milrem din Estonia un grant pentru inițierea unei arhitecturi standard, formate din vehicule militare terestre fără pilot (standard unmanned ground system - UGS).

Milrem a semnat acordul, în valoare de 32,6 milioane de euro, în calitate de lider al unui consorțiu format din câteva companii europene importante, din domeniile apărare, comunicații și securitate cibernetică.

Cerințele pentru UGS au fost stabilite de șapte state membre ale UE: Estonia, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia și Spania. Statele respective cofinanțează proiectul cu două milioane de euro din totalul de 32,6.

Potrivit CE, consorțiul va dezvolta, în termen de 30 de luni, o arhitectură modulară și scalabilă pentru sisteme hibride “cu pilot - fără pilot”, capabilă să abordeze o gamă largă de misiuni și să permită actualizarea sau modificarea cu ușurință a aparaturii și funcționalităților din sistem: platforme aeriene și terestre, echipamente de comandă, control și comunicații, senzori, încărcături și algoritmi.

Proiectul folosește vehiculul terestru fără pilot, existent, al firmei Milrem, cunoscut sub denumirea THeMIS UGV. Potrivit companiei estoniene, Europa se așteaptă să folosească mii de UGS în următorii 10-15 ani, valoarea pieței acestor produse urmând să ajungă la miliarde de euro.

Proiectul este o cooperare între 14 entități: trei din Estonia (Milrem Robotics, GT Cyber ​​Technologies, Academia Militară a Estoniei), două din Franța (Safran Electronics & Defense și NEXTER Systems), două din Germania (Krauss-Maffei Wegmann și Diehl Defense), două din Finlanda (Bittium și Insta DefSec), trei din Belgia (UnManned, DOTOCEAN, Școala Militară Regală), una din Letonia (Latvijas Mobilais Telefons) și una din Spania (GMV Aerospace and Defense).

Proiectul face parte din Programul de dezvoltare a industriei de apărare europene (EDIDP). Obiectivele EDIDP sunt de a contribui la autonomia strategică a UE și de a consolida cooperarea dintre statele membre. 

Prioritățile includ atingerea nivelului care să permită executarea operațiilor înalt tehnologizate (high-end operations) de către forțele militare, cu accent pe informații, comunicații securizate și spațiu cibernetic. 

Acțiunile includ dezvoltarea de capabilități de luptă la sol de nouă generație, precum și soluții în tehnologiile de inteligență artificială, realitate virtuală și mediu cibernetic.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel