Urmează ”o iarnă aspră” pentru Ucraina. Armata rusă va lăsa orașele ucrainene fără încălzire, iar Ucraina nu va avea cu ce să riposteze

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul ucrainean al Apărării
Foto: Ministerul ucrainean al Apărării

Contraofensiva declanșată de Forțele Armate ale Ucrainei în luna iunie a acestui an nu a adus rezultatele scontate, trupele ucrainene nereușind să străpungă apărarea rusă în direcția Zaporojie. Potrivit experților de la Institutul regal britanic pentru studii de apărare (RUSI), din această cauză, Kievul ar trebui să se pregătească pentru o iarnă foarte grea.

În analiza lor, britanicii au pornit de la faptul că, totuși, nici armata rusă nu are resursele și forțele necesare pentru a trece la o ofensivă de amploare, așa că îi sfătuiesc pe ucraineni să continue să pună presiune pe liniile de apărare ale Forțelor Armate ale Rusiei, pentru a preveni “expansiunea” acestora. Potrivit analiștilor britanici, armata rusă va continua să fie în defensivă, încercând să-și mențină pozițiile.

În același timp, după cum recunosc aceștia, Ucraina nu va mai beneficia de avantajul focului pe care l-a avut în această vară, când consumul de obuze a ajuns la 200.000 pe lună. Experții RUSI afirmă fără menajamente că NATO nu mai are stocuri de obuze, iar rata de producție este foarte scăzută. Prin urmare, în timpul iernii, muniția Forțelor Armate ale Ucrainei va trebui să fie economisită.

Apărarea antiaeriană ucraineană

De asemenea, nu va exista prea mult ajutor din partea Occidentului în furnizarea sistemelor de apărare antiaeriană necesare pentru contracararea rachetelor și dronelor rusești, care vizează deja infrastructura critică. Rusia poate priva orașele ucrainene de încălzire, iar mijloacele pentru interceptarea rachetelor nu vor fi suficiente.

“Atacurile iminente ale Rusiei asupra infrastructurii naționale critice a Ucrainei rămân o amenințare de proporții strategice”, se arată în raportul RUSI.

După cum au semnalat experții britanici, în același timp, Rusia a crescut semnificativ producția de muniții de înaltă precizie, atingând un nivel de până la 100 de rachete pe lună. În plus, partea rusă dispune de un număr foarte mare de drone kamikaze de tip Geran.

În concluzie, britanicii sfătuiesc Ucraina să se pregătească pentru “o iarnă foarte aspră”.

Notă: Interpretarea raportului RUSI aparține ”topwar”, publicație aliniată propagandei oficiale ruse.

Comentariul autorului: Foarte probabil, pe timpul iernii, în conflictul din Ucraina nu se vor înregistra evoluții notabile pentru niciuna dintre părți.

În ceea ce privește partea ucraineană, trebuie spus faptul că ajutorul primit din străinătate vine din ce în ce mai greu. În primul rând, stocurile de muniții și de tehnică militară au cam fost epuizate, iar o anumită oboseală începe să se simtă într-o serie de state occidentale. În al doilea rând, peste războiul din Ucraina s-a suprapus conflictul din Orientul Mijlociu, care a dus la o împărțire a resurselor, cel puțin din partea SUA.

La rândul său, nici armata rusă nu se simte prea bine. Specialiștii militari ruși recunosc faptul că, pe timpul iernii, nu va fi nici timp și nu vor exista nici resursele necesare pentru a pregăti trecerea la o ofensivă de amploare. Spre deosebire de anul 2022, Rusia nu mai intenționează să avanseze în teritoriul Ucrainei fără să obțină o superioritate confortabilă. În primul rând, un astfel de demers ar aduce o nouă serie de pierderi semnificative în ceea ce privește personalul și tehnica de luptă, iar rușii au devenit sensibili la astfel de evoluții.

În consecință, invazia militară rusă din Ucraina ar putea căpăta un aspect de conflict înghețat, cel puțin pe timpul iernii, fiecare dintre părți căutând să nu mai piardă și mai mult față de ceea ce a pierdut până acum.

Probabil că, multe clarificări în ceea ce privește conflictul din Ucraina vor fi aduse de primăvara anului viitor. Alegerile prezidențiale programate atât în SUA, cât și în Rusia ar putea da un impuls pentru așezarea părților la masa negocierilor, în vederea găsirii unui compromis pentru soluționarea unui conflict care deja a durat prea mult și a mers prea departe. Alternativa la o astfel de soluție ar fi reprezentată de declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial, care se pare însă că nu este dorit în niciuna dintre tabere.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel