Urmărește emisiunea live



Urmând exemplul britanic, Germania pregătește semnarea unui acord bilateral de securitate cu Ucraina. Care este rolul acestor documente?

Cătălin Costea |
Data publicării:
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr

Cancelarul german Olaf Scholz a avut o conversație telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul căreia au discutat despre acordul de parteneriat de securitate care se dorește a fi semnat între Germania și Ucraina. Scholz a anunțat acest lucru miercuri, 24 ianuarie, la Berlin, în cadrul unei conferințe de presă comună cu premierul slovac Robert Fico.

Potrivit lui Scholz, în prezent se desfășoară „pregătiri intensive” pentru încheierea unui astfel de acord, care ar putea avea loc în viitorul apropiat. Șeful cabinetului german nu a precizat ce dată sau termene concrete ar putea fi avute în vedere, însă a declarat că există „un sentiment că negocierile sunt aproape de faza finală”.

De partea cealaltă, Volodimir Zelenski a postat pe rețeaua de socializare X că, într-o conversație telefonică cu cancelarul german, „au discutat separat chestiunile pregătirii unui acord între Ucraina și Germania privind garanțiile de securitate”.

Președintele ucrainean i-a mulțumit, de asemenea, lui Olaf Scholz pentru creșterea la 8 miliarde de euro a asistenței de apărare acordate Ucrainei în anul în curs.

Potrivit Reuters, care citează surse din cercurile guvernamentale de la Berlin, acordul în cauză va oferi garanții pentru Ucraina “după încheierea războiului cu Rusia”, iar finalizarea și semnarea sa vor avea loc cel mai probabil luna viitoare.

Reamintim că în urmă cu doar două săptămâni, pe 12 ianuarie, Kievul și Londra au semnat un acord privind garanțiile de securitate, Regatul Unit devenind prima țară care a semnat un tratat cu Ucraina care prevedea sprijin rapid și continuu în cazul unui nou atac. Acordul va rămâne în vigoare până la aderarea Ucrainei la NATO.

 

Semnificația acordurilor bilaterale cu Ucraina

 

Dacă ne întrebăm de ce este nevoie ca state care și-au asumat angajamente față de Ucraina, inclusiv state membre ale UE, să mai semneze acorduri bilaterale cu Kievul, trebuie să avem în vedere că aceasta a fost decizia luată în iulie 2023 la summitul G7 de la Vilnius.

Prin urmare, este de așteptat ca în curând Franța, și chiar Italia să înceapă demersurile pentru încheierea unor astfel de acorduri privind garantarea securității Ucrainei pe termen lung.

Aparent, ar putea părea lipsită de sens semnarea de către state membre ale UE a unor astfel de acorduri individuale, atâta timp cât însăși uniunea s-a angajat în sprijinirea Ucrainei pe termen lung. Însă această abordare are o serie de avantaje raportate la scopul propus.

În primul rând este evitată blocarea sprijinului unor mari puteri europene prin veto-ul uneia dintre țările uniunii care își urmărește în mod egoist propria agendă. În al doilea rând, responsabilizează direct statele angajate evitând diluarea răspunderii, iar în final permite stabilirea unor condiții de sprijin adaptate la posibilitățile specifice fiecăruia.

În timp ce pentru Rusia acordurile ar trebui să reprezinte un semn clar al întăririi solidarității occidentale cu Ucraina pe termen lung, pentru administrația de la Kiev ele pot conține indicii valoroase privind poziționarea acestor importante state față de condițiile în care Ucraina ar putea gestiona încheierea războiului. Este puțin probabil ca în aceste documente Ucraina să figureze cu integritatea teritorială de dinainte de 2014 sau chiar de 2022.

Dacă acordurile acoperă (doar) ceea ce va rămâne din Ucraina după încheierea războiului, atunci semnarea acestora încă de acum poate fi interpretată ca o invitație a Kievului de a grăbi încheierea războiului, ideal prin negocieri, pentru a-și securiza mai repede viitorul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel