Ungaria, obligată să renunțe la taberele de migranți. Budapesta acuză un 'risc la adresa securităţii europene'

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ungaria va renunţa la zonele de tranzit de la frontieră, acolo unde erau ţinuţi solicitanţii de azil cât timp autorităţile le analizau aplicaţiile, după o decizie a Curţii de Justiţie a UE care a stabilit că această practică este ilegală, a declarat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, potrivit Agerpres, care citează Reuters şi AFP. În acest sens Budapesta a reacționat și a acuzat un „risc la adresa securităţii europene”.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit la 14 mai că patru solicitanţi de azil care au fost blocaţi într-o zonă de tranzit la graniţa dintre Ungaria şi Serbia au fost practic închişi şi că o instanţă locală ar trebui să îi elibereze imediat, considerând că ei "au fost reţinuţi fără un motiv valabil".

Solicitările de azil ale celor patru au fost respinse de Ungaria, care le-a ordonat să se întoarcă în Serbia, dar Belgradul nu i-a primit.

 

Ungaria dezaprobă decizia și spune că există un „risc la adresa securităţii europene”

 

"Guvernul ungar dezaprobă decizia. O considerăm un risc la adresa securităţii europene. Dar, ca stat membru al UE, vor respecta toate deciziile instanţei", a declarat Gergely Gulyas într-o conferinţă de presă transmisă online.

Curtea Europeană de Justiţie a analizat cazurile a doi cetăţeni afgani şi doi cetăţeni iranieni care au ajuns în Ungaria din Serbia la sfârşitul lui 2018 şi începutul lui 2019 şi au aplicat pentru azil din zona de tranzit ungară Röszke de la graniţa dintre Serbia şi Ungaria.

Gulyas a spus că patru persoane aflate în prezent în zona de tranzit vor fi închise în altă parte, în timp ce alte 280 de persoane vor fi mutate într-un centru pentru solicitanţi de azil.

Odată ce zonele de tranzit vor fi desfiinţate, cererile de azil pot fi înaintate doar la ambasadele şi consulatele ungare din străinătate, a precizat Gulyas, care nu a spus în cât timp se va pune în aplicare decizia.

În timpul perioadei de vârf a crizei migraţiei în 2015, Orban a închis efectiv graniţa de sud a Ungariei, ridicând un gard la frontieră.

Ungaria a fost o rută de tranzit pentru sute de mii de migranţi care au traversat Balcanii pentru a ajunge în Europa de Vest.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel