Un incident nuclear în războiul din Ucraina, tema unei ample conferințe care va avea loc în România. Teritoriile ocupate de ruși pot fi bombe cu ceas

Photo credit: Hindustan News Hub (HindustanNewsHub.com)
Photo credit: Hindustan News Hub (HindustanNewsHub.com)

În perioada 19-21 septembrie în România va avea loc un workshop organizat în cadrul unui program NATO, Science for Peace and Security. Conferința, care va reuni experți internaționali nu doar din România și Republica Moldova, va avea ca subiect un posibil incident nuclear cauzat de războiul de agresiune provocat de Rusia împotriva Ucrainei.

Worshopul este organizat Spitalul Universitar de Urgență București și Universitatea de Stat din Moldova (Chișinău) și are loc în marja exercițiului Valahia 2023, care va simula în luna octombrie un accident nuclear la CNE Cernavodă.

Valahia 2023 va fi organizat pe 3-5 octombrie 2023 de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

Acest tip de exerciţiu este o procedură standard în industria nucleară, joacă un rol esenţial în îmbunătăţirea măsurilor de pregătire şi siguranţă şi reprezintă o oportunitate importantă pentru toţi cei implicaţi să testeze şi să evalueze eficacitatea planurilor de intervenţie.

Toate acestea vor fi abordate și pe perioada worshopului din 19-21 septembrie de la București, organizat în cadrul unui program NATO: Science for Peace and Security.

Conferința din septembrie de la București va aborda un potențial incident nuclear cauzat de războiul împotriva Ucrainei, din perspective privind zona medicală, dar și pe cea de securitatea nucleară.

Războiul împotriva Ucrainei va fi analizat de experți și diplomați care se vor reuni la București, nu doar din perspectiva unui incident nuclear, dar și din punct de vedere geostrategic. Un subiect central al conferinței va fi reziliența populației în caz de incident nuclear, dar și rolul cheie pe care NATO îl joacă în identificarea de noi soluții pentru stabilizarea regiunii.

Programul complet al worshopului și panelurile conferinței pot fi consultate AICI.

 

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei poate cauza o catastrofă nucleară de proporții

 

2. Execițiu d... (cbrn-us-army-sua_50012200.jpg)

Execițiu de soluții biologice, radiologice și nucleare (CBRN). Foto: U.S. Army

Invadarea neprovocată a Ucrainei de către Federația Rusă în 24 februarie 2022 a generat cea mai gravă criză de securitate din Europa de la sfârșitul Războiului Rece, cu implicații majore pentru securitatea nu numai regională, dar și la nivel mondial.

Situația e cu atât mai îngrijorătoare cu cât, după invadarea Ucrainei, Armata rusă de ocupație a preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Rusia ocupă aproximativ 18% din Ucraina, inclusiv zona în care se află centrala nucleară. 

Trebuie subliniat că reactoarele nucleare aflate în funcțiune și deșeurile nucleare conțin materiale radioactive care pot genera o catastrofă umanitară în cazul unui atac direct ori a unui accident prin întreruperea energiei electrice necesare pentru răcirea reactoarelor. Kievul a acuzat de mai multe ori partea rusă că a minat centrala de la Zaporojie.

În cazul unui accident major, radiațiile s-ar răspândi, în funcție de condițiile meteorologice, în statele vecine Ucrainei, inclusiv Rusia, dar chiar și în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel