Ucraina vrea să interzică știrile care neagă agresiunea rusă în Donbas și Crimeea

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Comitetul pentru politica umanitară și informațională din Rada Supremă a Ucrainei (Parlamentul) a avizat favorabil un proiect de lege prin care interzice publicarea informații în care este negată agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit comunicatului de presă al comitetului parlamentar, proiectul de lege nr.1488 are ca scop “combaterea războiul informațional”, și dacă va fi adoptat , va modifica legea „Despre televiziune și radiodifuziune”.

Știrile și informațiile privind negarea atât a ocupării unei părți a teritoriului Ucrainei, cât și a agresiunii militare sau războiului hibrid desfășurate de Rusia, intră sub incidența prezentului proiect de lege.

De asemenea, proiectul incriminează informațiile care se referă la schimbarea violentă a ordinii constituționale, chemarea la un război agresiv, propaganda și / sau incitarea la dușmănie și ură națională, rasială sau religioasă, propaganda bazată pe excludere, superioritate sau inferioritate a persoanelor, în funcție de  credință religioasă, ideologie, națiune sau rasă, stare fizică, avere, origine socială.

În cazul încălcării legii, Consiliul Național pentru Televiziune și Radiodifuziune (CNTR) va amenda, cu 25% din taxa de licență, canalele de televiziune și radio, precum și  furnizorii de servicii online.

Dacă încălcările nu vor fi eliminate în termen de o lună de la sancționare, precum și în cazul unor amenzi repetate, CNTR va putea acționa în judecată postul de televiziune / radio / furnizorul de servicii software, solicitând revocarea licenței de difuzare.

Proiectul de lege a fost introdus în Rada Supremă la începutul lunii octombrie.

Comentariul autorului: Ucraina, la peste șase ani de la pierderea Crimeii și declanșarea războiului în Donbas, încă se confruntă cu un puternic curent de minimalizare a acțiunilor Rusiei împotriva sa. Majoritatea populației țării este rusofonă și persoanele vârstnice, în special cele din regiunile estice și sudice, sunt nostalgice după epoca sovietică.

În plus, influența Moscovei este încă puternică în mass media, dar și în rândul nivelul instituțiilor de stat de înalt nivel, ajungându-se inclusiv până la Curtea Constituțională a Ucrainei (CCU). La finalul lunii octombrie,  CCU, sesizată în august de un grup de 47 de deputați din două partide pro-ruse, a emis o decizie controversată conform căreia, verificarea averilor funcționarilor de stat este neconstituțională, invocându-se o severitate prea mare a pedepsei pentru fals în declarații.

Reamintim că președintele Volodimir Zelenski l-a demis, pe 30 septembrie pe prim-adjunctul șefului delegației Ucrainei la Grupul Trilateral de Contact de la Minsk, Witold Fokin, după ce acesta a declarat, în fața parlamentarilor, că nu a văzut „nicio confirmare” a războiului dintre Rusia și Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel