Ucraina va cumpăra nave de luptă britanice echipate cu rachete norvegiene

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Comandantul marinei ucrainene a fost de acord cu rachetele norvegiene pentru echiparea navelor produse în cooperare cu Marea Britanie

Recent, comandantul Forțelor Navale ucrainene, contraamiralul Oleksiy Neizhpapa, a avut întâlniri cu atașații militari din țările Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit, publicației „Dumskaya” din Odesa, oraș în care este dislocat Comandamentul Forțelor Navale ale Ucrainei, conversația cu atașatul britanic al apărării, comodorul Tim Woods, a vizat construcția de vedete purtătoare de rachete pentru marina militară ucraineană, folosind un împrumut acordat de Regatul Unit. 

În cadrul întrevederii, contraamiralul Oleksiy Neizhpapa și-a dat acordul preliminar pentru a echipa navele de luptă cu rachetele antinavă norvegiene Naval Strike Missile (NSM), care sunt prevăzute în proiectul original pentru aceste vedete. Oficialul ucrainean și-a exprimat intenția de a consolida armamentul de artilerie de la bordul navelor prin instalarea unor arme de calibru mai mare.

Schimbarea componentei de artilerie va afecta costul și echilibrul navelor, dar britanicii au promis să facă calculele corespunzătoare pentru a înțelege toate riscurile unei astfel de decizii.

Inițial, conducerea Forțelor Navale ucrainene a insistat să echipeze vedetele cu versiunea navală a sistemului autohton de rachete „Neptun”, care este încă în curs de dezvoltare.

Conform „Dumskaya”, în cadrul discuțiilor, contraamiralul Neizhpapa a precizat că, din cele opt nave care urmează să fie construite la șantierele navale britanice și ucrainene, șase vor fi vedete purtătoare de rachete, iar două vor deveni dragoare de mine, ultimele considerate deosebit de necesare pentru marina militară ucraineană.

Publicația „Pagini militare ucrainene” a informat că ambasadorul britanic în Ucraina, Melinda Simmons, a declarat recent într-un interviu că, Regatul Unit se așteaptă ca Ucraina să finalizeze caracteristicile tehnice ale navelor propuse.

„Această problemă urma să fie scopul unei vizite a ministrului ucrainean al apărării, Andriy Taran, dar al doilea val al COVID-19 a complicat foarte mult totul. Cu toate acestea, ambele părți știu ce au de făcut", a declarat ambasadorul Melinda Simmons.

Comentariul autorului: Inițial, potrivit publicației „Dumskaya”, conducerea Forțelor Navale ucrainene nu a fost de acord cu propunerea britanică pentru tipul de navă, pe care a caracterizat-o drept un „iaht scump”. Au fost discuții și cu Turcia pentru achiziția de nave purtătoare de rachete, dar se pare că în final ucrainenii au ales varianta avansată de britanici, care vine la pachet și cu un credit de 1,25 miliarde de lire sterline acordat de British Export Credit Agency.

Deși nu există încă informații oficiale privind modelul de vedetă propus de britanici, presa ucraineană a apreciat că probabil este vorba despre proiectul NG957 al BMT, pe baza căruia compania turcă ARES Shipyard a construit patru nave în 2018 pentru garda de coastă a Qatarului.

Rachetele norvegiene anti-navă Naval Strike Missile (NSM) au intrat în serviciu în 2012 și sunt în înzestrarea forțelor din Norvegia, Polonia, Malaezia, SUA și Germania. Au o greutate de 410 kg cu un focos de 125 kg și o bătaie de 185 km. Unele modele pot lovi ținte și la o distanță de peste 500 km.

Racheta ucraineană „Neptun” are o bătaie maximă de 280 de km și un focos de 150 kg la o greutate totală a rachetei de 870 kg. Desigur, pentru Ucraina racheta „Neptun” are costuri mai mici comparativ cu Naval Strike Missile (NSM).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel