Ucraina se declară dezamăgită: Nu avem nicio speranță că vom folosit avioane de luptă F-16 anul acesta

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.
Un Su-27 ucrainean decolează în spatele unui F-16C al Gărzii Naționale Aeriene din California, la o bază din Ucraina, în iulie 2011. Sursa Foto: Garda Națională Aeriană a SUA.

Ucraina nu își va putea apăra spațiul aerian cu avioane de luptă americane F-16 până în toamna sau iarna viitoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, la 16 august. În timpul summitului NATO de la Vilnius din iulie, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat formarea unei coaliții care să asigure pregătirea piloților ucraineni pe F-16. Coaliția este formată din 11 state membre NATO. Programul ar urma să înceapă în Danemarca în luna august, cu planuri de înființare a unui centru de pregătire și în România.

,,Este deja evident că nu vom fi capabili să apărăm Ucraina cu avioane F-16 în această toamnă și iarnă", a declarat Ihnat.

De la anunţul făcut în timpul summitului NATO de la Vilnius din iulie, transferul avioanelor de luptă F-16 a fost marcat de incertitudini. Deși administrația Biden a aprobat pregătirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16 americane, programul nu poate începe până când Washingtonul nu primește un plan de antrenament complet din partea statelor europene.

De asemenea, încă nu este clar ce țări vor furniza avioanele F-16 către Forțele Aeriene Ucrainene. Dobândirea fluenței în limba engleză reprezintă o altă provocare pentru piloții ucraineni.

Statele Unite au declarat că, deși vă fi nevoie de timp pentru a antrena piloții ucraineni să opereze avioanele de luptă F-16, pentru a dezvolta infrastructura Ucrainei și pentru a înființa facilități de service și întreținere pentru F-16, lucrează pentru a-și ajuta aliații să accelereze aceste procese, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, în timpul unei conferinţe de presă din 11 august.

Kirby a declarat că va fi nevoie de timp pentru că avioanele de luptă să fie transferate către Ucraina, dar mai ales pentru ca acestea să devină parte din flota de aeronave de luptă a Forţelor Aeriene Ucrainene.

Oficialul american a explicat că acest lucru presupune nu doar transferul fizic al aeronavelor, ci și instruirea piloților și crearea unor facilitaţi necesare întreținerii aeronavelor.

Kirby a spus că toate acestea presupun eforturi pe termen lung, dar a subliniat că președintele american Joe Biden este hotărât să își îndeplinească promisiunea făcută Ucrainei. El a adăugat că SUA colaborează cu partenerii săi europeni pentru a realiza acest lucru.

,,Speranțe semnificative au fost puse în acest avion, anticipând integrarea sa în sistemul de apărare aeriană și capacitatea sa de a ne proteja de teroarea rachetelor și dronelor utilizate de Rusie", a declarat Ihnat.

Cu toate acestea, Ihnat a spus că problema instruirii piloților și inginerilor ucraineni "a avansat".

,,În viitorul apropiat, piloții noștri vor fi instruiți în cadrul țărilor membre ale coaliției aviatice", a declarat Ihnat.

Avioanele de luptă multi-rol F-16 ar putea intra în dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene chiar mai devreme de primul trimestru al anului 2024, anunțat anterior. Este foarte posibil să vorbim despre vara anului 2024, chiar și pentru primul grup de doar șase piloți ucraineni care urmează să fie pregătiţi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel